Η ανάλυση του Jamie Wiseman, υπεύθυνου Συνηγορίας, με επίκεντρο της Ευρώπη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), αναφορικά με την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Η διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη γενέτειρα της δημοκρατίας», που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του British Journalism Review, ο Jamie Wiseman αναφέρεται μεταξύ άλλων στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και και μέσων ενημέρωσης, ποινικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων και τα SLAPP’s.

«Δεν είναι όλα καλά για την ελευθερία του Τύπου στη γενέτειρα της δημοκρατίας.

Τα τελευταία χρόνια, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα έχει υποστεί σαφή διάβρωση, βλέποντας τη μεσογειακή χώρα να υποχωρεί στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου στη χαμηλότερη Θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες, αλλά και πιο μακριά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα έχει βιώσει τη δολοφονία ενός αστυνομικού ρεπόρτερ, πολλαπλές εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία μέσων ενημέρωσης, ένα εκτεταμένο σκάνδαλο παρακολουθήσεων και μια σειρά από ενοχλητικές μηνύσεις κατά των ερευνητών δημοσιογράφων» γράφει χαρακτηριστικά ο Wiseman.

Και συμπληρώνει ότι «οι άμεσες προκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή πολύ βαθύτερων συστημικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, των απειλών για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης που πηγάζουν από την ολιγαρχική ιδιοκτησία και την αδύναμη ρύθμιση του χώρου του Τύπου.

Η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο καθώς είναι μια αγορά μέσων ενημέρωσης που πλήττεται από επαναλαμβανόμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οι οποίες κατέστρεψαν τη διαφημιστική αγορά και οδήγησαν τα παλαιά μέσα στα χέρια των μεγιστάνων των εφοπλιστών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τοπίο των μέσων ενημέρωσης που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κατακερματισμού και πόλωσης και εκτεταμένης αυτολογοκρισίας μεταξύ ενός υποπροστατευμένου και υποχρηματοδοτούμενου επαγγέλματος δημοσιογράφων».

Ο Wiseman στην ανάλυσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ευρύτερη κατάσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν από τις χειρότερες στην ΕΕ».

«Αρκετοί δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ έπεσαν θύματα υποκλοπών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όργανο που τέθηκε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη» γράφει ακόμα ο Wiseman, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της χώρας, η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κύριο πρακτορείο Τύπου, παραμένουν υπό την άμεση εποπτεία του γραφείου του πρωθυπουργού».

«Η ελληνική δημοσιογραφία αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας και είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης από τους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters Institute for the Study of Journalism» αναφέρει ο Wiseman, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ανάμεσα στις απαιτούμενες – σε κρατικό επίπεδο- ενέργειες «είναι πολύ ισχυρότεροι μηχανισμοί για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων, πλήρης δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, κατάλληλη λογοδοσία για παράνομες; παρακολούθηση και εφαρμογή καλύτερων νόμων για την προστασία της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης».