Με ερώτημα να διερευνηθούν οι «εγκληματικές πράξεις» που διέπραξαν οι Έλληνες πολίτες που έπιασαν τους παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς

Στο «στόχαστρο» του Αρείου Πάγου τίθενται οι Έλληνες κάτοικοι του Έβρου που συνέλαβαν παράνομους αλλοδαπούς, οι οποίοι φέρεται ότι θα προχωρούσαν σε εμπρησμό, από την στιγμή που το κράτος αδυνατεί να προστατέψει αυτούς, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους και τα δάση της χώρας.

Σημειώνεται ότι αυτοί οι Έλληνες δέχθηκαν προειδοποίηση από την κυβέρνηση να μην το επαναλάβουν!

Η κυβέρνηση τότε είχε δηλώσει πως «δεν θα ανεχθεί αυτοδικίες».

Το δικαίωμα των πολιτών να ενεργούν άμεσα και αυτοδίκαια, υπάρχει κατά το Σύνταγμα, σε περίπτωση που πρέπει να εμποδίσουν την διάπραξη εγκλήματος, όπως είναι η παράνομη είσοδος στην χώρα.

Σύμφωνα με δύο παραγγελίες από τον αρμόδιο αντεισαγγελέα κατά του ρατσισμού και της εμπορίας ανθρώπων, τίθενται στο «στόχαστρο» τόσο οι συμπεριφορές αυτοδικίας, όσο και το μπαράζ των αναρτήσεων στο διαδίκτυο που επικρότησαν τις ενέργειες των Ελλήνων ακριτών του Έβρου!

Όσον αφορά μάλιστα στον Έβρο, ζητείται «να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ενώ γίνεται λόγος για «μεσαιωνικά φαινόμενα αυτοδικίας»: «…να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας», σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Η παραγγελία απευθύνεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και αναφέρει:

«Στη συνέχεια σχετικών, καθώς επίσης στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε: α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο», β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο», γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο «Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

Και δεύτερη παραγγελία λόγω αναρτήσεων στο Facebook

Η εισαγγελέα εντόπισε παράλληλα σειρά αναρτήσεων στο Facebook που , όπως λέει «παρακινούν σε άσκηση ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών, ή επικροτούν τέτοιες συμπεριφορές».

Με τη δεύτερη παραγγελία προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητείται να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων όπως διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, εγκληματική οργάνωση, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, μισαλλόδοξη ρητορική κλπ.

Η παραγγελία αναφέρει:

«Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αρμόδιος θεμάτων ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα απέστειλε σήμερα στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (για τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας) αναρτήσεις χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ».