Διώκτης…συνταξιούχων ο ΕΦΚΑ…

Σε 3.000 υπολογίζονται οι επαγγελματίες μη μισθωτοί που δεν έλαβαν ή έλαβαν ελάχιστη σύνταξη για τον μήνα Σεπτέμβριο και ενδεχομένως η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και για τον Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν χρέη ασφαλιστικών εισφορών που δεν πληρώθηκαν ενώ εργάζονται, είτε γιατί δεν το δήλωσαν, είτε για εκπρόθεσμες δηλώσεις.Το θέμα, προέκυψε μετά από καταγγελίες συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είχαν ειδοποιηθεί και ανακάλυψαν με απόγνωση, ότι για το μήνα Σεπτέμβριο είχε καταβληθεί στους λογαριασμούς τους έναντι της σύνταξης.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι είναι αμειβόμενα μέλη ΔΣ εταιριών,είτε εξακολουθούν να εργάζονται πληρώνοντας τις καθιερωμένες εισφορές στην ασφαλιστική κλίμακα που έχουν επιλέξει. Ωστόσο, είτε παρέλειψαν να δηλώσουν την εργασία, είτε δεν πλήρωσαν τον πρόσθετο πόρο που προβλέπει ο νόμος για την απασχόληση συνταξιούχων.
Να σημειωθεί εδώ, ότι το 10% είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν και θα πρέπει ούτως ή άλλως, να καταβάλλονται μέσω του εργοδότη, στον ΕΦΚΑ. Για τους μισθωτούς προβλέπεται η καταβολή πόρου ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία. Για τους μη-μισθωτούς, το ύψος του πόρου διαφοροποιείται με βάση την υπαγωγή τους ή μη στην επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη οικονομική μεταχείριση.

Για τους μη μισθωτούς το ύψος του πόρουδιαφοροποιείται με βάση την υπαγωγή τους ή μη στην επικουρική ασφάλιση. Συγκεκριμένα, για υπαγωγή μόνον στην κύρια ασφάλιση καταβάλλεται πόρος το ποσό του οποίου ισούται με το 50% της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, καταβάλλεται πόρος στον e-ΕΦΚΑ ύψους 40% στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης. Κατ’ αναλογία των παραπάνω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες, καθώς και για τους μισθωτούς μηχανικούς και τους έμμισθους δικηγόρους.
Επίσης, ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τους παράλληλα απασχολούμενους με περισσότερες ιδιότητες, εφαρμόζεται και στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ωστόσο δεν εφαρμόζεται για την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, δηλαδή καταβάλλεται πόρος για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση για την οποία οφείλονται εισφορές.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης), και καταβάλλουν πόρο ύψους 10% επί της αμοιβής που αποκομίζουν από την ανάληψη εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση. Σημειώνεται ότι ο πόρος δεν προσμετράται στο όριο που προβλέπεται, ώστε η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης να μην μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Το ετήσιο πλαφόν του πόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.
Να σημειωθεί ότι από 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Μέχρι πρότινος, ένα άτομο με αναπηρία που παίρνει σύνταξη από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρεπόταν να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα ταμεία πλην του π. ΙΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr