Με την πρόσφατη επιτάχυνση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT, η ιδέα μιας «ψηφιακής ανάστασης» δεν είναι πλέον μέρος της επιστημονικής φαντασίας.
Φανταστείτε να μπορείτε να «κουβεντιάσετε» εικονικά με έναν αποθανόντα φίλο ή συγγενή: ένα δώρο στον θλιμμένο ή ένας δυστοπικός εφιάλτης έγινε πραγματικότητα;

Με την πρόσφατη επιτάχυνση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το ChatGPT, η ιδέα μιας «ψηφιακής ανάστασης» δεν είναι πλέον μέρος της επιστημονικής φαντασίας. Είναι όμως οι άνθρωποι έτοιμοι;

Ο Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Masaki Iwasaki διεξήγαγε μια έρευνα σε 222 ενήλικες στις ΗΠΑ από διάφορες ηλικιακές ομάδες, μορφωτικά υπόβαθρα και κοινωνικοοικονομικές τάξεις για να κατανοήσει τις απόψεις τους σχετικά με την ψηφιακή κλωνοποίηση, όπως αναφέρει η hellas-now.com

Στο πλαίσιο της έρευνας, στους ερωτηθέντες παρουσιάστηκε μια υποθετική κατάσταση. Σε αυτό το σενάριο, μια γυναίκα στα 20 της είχε πεθάνει σε τροχαίο. Οι γονείς και οι φίλοι της σκέφτονταν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό android της χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ωστόσο, ήταν αβέβαιο εάν η γυναίκα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της σε αυτό πριν από το θάνατό της.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν το δίλημμα από τη σκοπιά της οικογένειας του θανόντος. Στη συνέχεια, τους ενημέρωσαν σχετικά με τη στάση της γυναίκας για την ψηφιακή κλωνοποίηση – η μία είπε ότι η γυναίκα ενέκρινε τη διαδικασία όσο ζούσε και η άλλη είπε ότι διαφωνούσε με αυτήν.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων 97% θεώρησε ότι θα ήταν ακατάλληλο να αναστηθεί ψηφιακά κάποιος που ήταν γνωστό ότι διαφωνούσε με την ιδέα. Αντίθετα, το 58 τοις εκατό θεώρησε ότι ήταν εντάξει όταν το άτομο είχε εκφράσει τη συγκατάθεσή του.

Ο Iwasaki δήλωσε ότι εξεπλάγη από τη διαφορά στα ποσοστά αποδοχής: «Αν και περίμενα ότι η κοινωνική αποδοχή για την ψηφιακή ανάσταση θα ήταν υψηλότερη όταν εκφράστηκε η συγκατάθεση, η έντονη διαφορά στα ποσοστά αποδοχής – 58% για τη συναίνεση έναντι 3% για τη διαφωνία. «Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των επιθυμιών του αποθανόντος στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για την ψηφιακή ανάσταση».

Αλλά η όλη ιδέα γενικά παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Όταν ρωτήθηκαν για τη δυνατότητα της δικής τους ψηφιακής κλωνοποίησης μετά τον θάνατο, το 59% των ερωτηθέντων διαφώνησε με την ιδέα και περίπου το 40% θεώρησε ότι ήταν κοινωνικά απαράδεκτη.

Οι ψηφιακοί κλώνοι είναι ήδη εδώ. Από έναν AI Einstein που μπορεί να απαντήσει σε όλες τις καυτές ερωτήσεις σας σχετικά με το σύμπαν, μέχρι μια τέλεια αναπαράσταση της εμβληματικής φωνής του Darth Vader, οι άνθρωποι ήδη κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να αναστήσει αστέρες του κινηματογράφου πολύ μετά τον θάνατό τους ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στη μακροχρόνια απεργία του 2023 από σεναριογράφους και ηθοποιούς του Χόλιγουντ.