Συνεχής Ενημέρωση)Ανυποχώρητος στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς κανένα ενδοιασμό ο Erdogan έκανε λόγο -και μάλιστα δύο φορές- για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Δύσης (κατά συνέπεια και κατά της Ελλάδας) για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και επεσήμανε με νόημα ότι Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την ίδια θάλασσα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητα τα περί «τουρκικής μειονότητας» και παρεμβαίνοντας μετά τον Erdogan έκανε λόγο για μουσουλμάνους υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων». 
Σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης τήρησε πιο… αδελφικούς τόνους αποφεύγοντας δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια -εκτός προγράμματος- παρέμβαση από τον Erdogan. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία ειδική αναφορά στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, (σσ. ο Erdogan έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Γάζας σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει εκφράσει τη στήριξη της στο Ισραήλ). Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη θα επισκεφθεί την Άγκυρα, ενώ έθεσε σε δεύτερο χρόνο τη χάραξη θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης, την Άνοιξη

«Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ένα γεγονός το οποίο νομίζω από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο διάστημα, στο οποίο μεσολάβησε, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
«

Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Άνοιξη θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Ο Erdogan για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και Γάζα

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την υποδοχή του και εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθεί σύντομα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
«Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο μηχανισμός του Συμβουλίου Συνεργασίας θα έχει μεγάλη συμβολή», συνέχισε ο Erdogan και έκανε λόγο για βούληση βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
«Για το θέμα των διαφωνιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις. Ο διάλογος, η καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο θα μας βοηθήσουν» είπε και συνέχισε λέγοντας πως συζητήθηκε η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, στη συνέχεια ο Erdogan έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. «Οι μειονότητες των δύο χωρών είναι κομβικές για την εξέλιξη των σχέσεων μας. Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη είναι θέμα που έχουμε εκφράσει τις προσδοκίες μας για τα θέματα που πρέπει να λυθούν», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. 
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Μιλήσαμε για το δράμα στα παλαιστινιακά εδάφη στη Γάζα» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «μαζική κτηνωδία του λαού στη Γάζα». «Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου» υπογράμμισε ο Erdogan. 
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε «είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα», ενώ όσον αφορά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ο Erdogan τόνισε πως «το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί. Αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη και να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα». 

Η απάντηση Μητσοτάκη σε Erdogan στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη 

«Για εμάς η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε πάντα για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μουσουλμανικής μειονότητας καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν η κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.