Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από σκούτερ και ξεκινά να πυροβολεί αδιακρίτως

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (16/10) στις Βρυξέλλες του Βελγίου, με τον δράστη, ο οποίος ονομάζεται Σλαϊέμ Σλούμα, να φωνάζει «Allahu Akbar» και να σκοτώνει τουλάχιστον δύο άτομα, με καταγωγή από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης σκοτώνοντας δύο άνθρωποι και τραυματίζοντας έναν ακόμα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε στα social media φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από σκούτερ και στη συνέχεια να κυνηγά περαστικούς πυροβολώντας αδιακρίτως.

Αφού παρατάει στο πεζοδρόμιο το σκούτερ, πιάνει το όπλο του και αρχίζει να πυροβολεί ενώ οι γύρω τρέχουν πανικόβλητοι.

Ο ένοπλος φώναζε «Allahu Akbar».

Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο γήπεδο Χέιζελ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα θύματα φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετωπίζει απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Σύμφωνα με τη Le Soir, η αστυνομία επικεντρώνεται στο τρομοκρατικό κίνητρο. Οι επιχειρήσεις στην περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αρκετά βίντεο του υπόπτου που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρονται στο Ισλαμικό Κράτος και στον Χαλίφη του Ισλάμ. Ο Σλαϊέμ Σλούμα ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους και ότι ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Το προφίλ του στο Facebook έχει πλέον διαγραφεί.

Σε άλλο βίντεο που είδε ο φως της δημοσιότητας ο δράστης μετά τους πυροβολισμούς που οδήγησαν στον θάνατο δυο ανθρώπους διέφυγε με τη μηχανή του.

Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).