Σε βαθύτατη συνταγματική κρίση εξελίσσεται η σύγκρουση της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις 25 πολιτείες των ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Τέξας.

Πριν λίγο τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αρκετοί Αξιωματούχοι μελετούν το “ΤEXIT” δηλαδή την απόσχιση του Τέξας και άλλων Πολιτειών που θα οδηγήσει στην αλλαγή Συντάγματος των ΗΠΑ με τη δημιουργία μιας Συνομοσπονδίας.

Ο Γενικός εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton, απευθυνόμενος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τόνισε ότι “το Τέξας δεν θα έμπαινε ποτέ στην Ένωση αν ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να προστατέψει τον εαυτό του”

H κυβερνήτης της Ν. Ντακότα, Noem, επανέλαβε ότι “Το Τέξας και οι 13 αρχικές αποικίες δεν θα είχαν υπογράψει ποτέ τη συνθήκη που σχημάτισε το πρώτο σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών αν δεν πίστευαν ότι το δικαίωμά τους να προστατεύονται είναι κατοχυρωμένο”!

“Ο Μπάιντεν παραβίασε το «συμβόλαιο»

O κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, είπε συγκεκριμένα: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραβιάσει το συμβόλαιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτειών. Η εκτελεστική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει συνταγματικό καθήκον να επιβάλλει αυτούς τους νόμους και μάλιστα τους έχει παραβιάσει».

To ίδιο τόνισαν και οι 25 Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες των ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Τέξας.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, και την Πολιτεία του Τέξας στη χρησιμοποίηση κάθε εργαλείου για την ασφάλεια των συνόρων».

«Επειδή η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραιτηθεί από το συνταγματικά συμφωνημένο «συμβόλαιο» προς τις πολιτείες, το Τέξας έχει κάθε νομική δικαιολογία για να προστατεύσει την κυριαρχία των πολιτειών μας και του έθνους μας».

Υπάρχει ένα σημείο με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον στη δήλωσή τους. Η αναφορά τους στο «συμβόλαιο» («compact») που τονίζουν ότι παραβίασε ο Μπάιντεν ανακαλεί -τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε η Συνομοσπονδία του Νότου πριν από τον εμφύλιο του 1861-1865.

Οι Νότιοι θεωρούσαν το Σύνταγμα ως ένα απλό «συμβόλαιο» από το οποίο οι πολιτείες μπορούν να αποχωρήσουν όταν αισθάνονται ότι έχει παραβιαστεί.

«Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική» που υπερβαίνει την κομματική ρητορική, σχολιάζει το Slate.

Το Newsweek κάνει λόγο για ΤEXIT
Η εν λόγω απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιτραπεί σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να αφαιρέσουν τα τμήματα του τεξανού φράχτη με κοφτερό σύρμα κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό πυροδότησε περαιτέρω εκκλήσεις προς την πολιτεία να κηρύξει ανεξαρτησία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Πολιτειών, σε ένα κίνημα που ονομάζεται Texit, γράφει το Newsweek

Οι Τεξανοί οραματίζονται ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που θα οδηγήσει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ουάσιγκτον, που θα τελειώσει με δύο ανεξάρτητες αλλά στενά συνδεδεμένες χώρες!

Αν αυτό συμβεί ειρηνικά…

Οι Δημοκρατικοί καλούν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πάρει τον έλεγχο της Εθνοφρουράς του Τέξας εν μέσω των ισχυρισμών του κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ ότι ο Λευκός Οίκος «έσπασε την συμφωνία» μεταξύ της Ουάσιγκτον και των πολιτειών για τη μεταναστευτική πολιτική.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε με μια ισχνή πλειοψηφία 5-4 την Δευτέρα, εξουσιοδοτώντας τους ομοσπονδιακούς πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας να αφαιρέσουν την περίφραξη με κοφτερό σύρμα που είχαν στήσει οι αρχές του Τέξας κατόπιν εντολής του Άμποτ.

Μπλόκο της Εθνοφρουράς του Τέξας στις δυνάμεις Μπάιντεν
Στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν νωρίτερα στο Shelby Park στο Eagle Pass του Τέξας – μια κοινότητα κατά μήκος του ποταμού Rio Grande που έχει γίνει σημαντικός κόμβος παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό και εμπόδισε τους πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας να έχουν πρόσβαση στην περιοχή.

Οι μονάδες φρουράς θα συνεχίσουν να «προστατεύουν την κυριαρχία της Πολιτείας μας» και «να κρατούν τη γραμμή στο Σέλμπι Παρκ για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Πολιτεία του Τέξας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Φρουρά.

Όπως μεταδίδεται, εάν το προσωπικό του Τέξας συνεχίσει να εμποδίζει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να εισέλθουν στο Shelby Park, μπορεί να αναμένονται αντίποινα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τον αμερικανικό στρατό!

Η αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση έχει πυροδοτήσει φόβους για μια μεγάλη συνταγματική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Άμποτ να εκδίδει μια «Δήλωση για το Συνταγματικό δικαίωμα του Τέξας στην Αυτοάμυνα», τονίζοντας το δικαίωμα της Πολιτείας να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι μιας εισβολής παράνομων μεταναστών και κατηγορώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για παραβίαση και άρνηση επιβολής της νομοθεσίας για την παράνομη μετανάστευση.

Η εξουσία να αμύνεται ενάντια στην εισβολή «είναι ο υπέρτατος νόμος της χώρας και υπερισχύει οποιουδήποτε ομοσπονδιακού νόμου για το αντίθετο», έγραψε ο Άμποτ.

«Η Εθνοφρουρά του Τέξας, το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και το υπόλοιπο προσωπικό του Τέξας ενεργούν βάσει αυτής της αρχής, καθώς και της πολιτειακής νομοθεσίας, για την ασφάλεια των συνόρων του Τέξας», σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

Οι συνάδελφοι κυβερνήτες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος άλλων Πολιτειών συγκεντρώθηκαν υπέρ του «συνταγματικού δικαιώματος αυτοάμυνας» του Τέξας, με αρκετούς να δεσμευτούν ότι θα στείλουν τους δικούς τους σχηματισμούς Εθνοφρουράς στην πολιτεία εάν τους ζητηθεί να βοηθήσουν στην ασφάλεια των συνόρων

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Ουάσιγκτον ότι παίζουν με την φωτιά. «Οι ομοσπονδιακοί οργανώνουν έναν εμφύλιο πόλεμο και το Τέξας πρέπει να σταθεί στη θέση του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος της Λουιζιάνα, Κλέι Χίγκινς, αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου της Δευτέρας.