«Ο Τραμπ δύσκολα θα σταματήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία» εξηγεί στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κώστας Υφαντής
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
«Είμαστε σε μια περίοδο που θυμίζει τις πιο σκληρές ημέρες και νύχτες του Ψυχρού Πολέμου που τίποτε δεν αποκλείεται. Ο Πούτιν εάν θελήσει μπορεί να μας γυρίσει στην Εποχή των Παγετώνων», αναφέρει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής. «Η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ εάν συμβεί θα είναι τεραστίων διαστάσεων αλλά πιστεύω ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ορθολογικός παίκτης και δεν θα επιλέξει τον πόλεμο τελικά με τη Συμμαχία διότι εάν το κάνει θα επιλέξει το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε», προσθέτει.
Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που χώρες – μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ο καθηγητής είναι σαφής: «Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία το εννοεί».
«Όποτε η Ρωσία επισείει τον φόβο του πυρηνικού της εργοστασίου, η άλλη πλευρά, δηλαδή οι Αμερικανοί δεν κλιμακώνουν. Είναι πολύ προσεκτικοί για να μην δώσουν το παραμικρό πάτημα. Δεν θυμίζουν καν ότι και οι ΗΠΑ είναι πυρηνική δύναμη», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ακόμα συνέχεια και ότι παρόλο που όλος ο κόσμος περιμένει τις αμερικανικές εκλογές, σε περίπτωση που βγει ο Ντόναλντ Τράμπ δεν μπορεί μέσα σε 24ώρες όπως ισχυρίζεται να σταματήσει τη σύγκρουση αυτή που άρχισε πριν από δύο χρόνια». Κι αυτό γιατί όπως τονίζει «θα πρέπει να πάρει κάτι από τον Πούτιν και ο Ρώσος δεν δίνει εύκολα έχοντας κάνει τέτοιον αγώνα».
Σχετικά με την στάση που φέρεται να κρατά η Κίνα μπροστά σε αυτή τη σύγκρουση ο καθηγητής επισημαίνει πως «παρότι η Ρωσία φαίνεται πως έχει έρθει πιο κοντά με το Πεκίνο, η σχέση είναι μια λυκοφιλία. Η Κίνα δεν θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση την εμπορική της σταθερότητα. Δεν έχει λόγο να εμπλακεί σε μια τέτοια σύγκρουση. Η Κίνα θα ήθελε χθες να είχε τελειώσει αυτός ο πόλεμος».
Ο Κώστας Υφαντής μιλά ακόμα για την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη σημασία της κίνησης αυτής στην γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και για την δήλωση του Γερμανού υπουργού Υγείας ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι πρέπει η χώρα του να ετοιμάσει τα νοσοκομεία της για στρατιωτικές συγκρούσεις.