
“Θύμα” στο παγκόσμιο κύμα ακρίβειας κινδυνεύει να γίνει η… μακαρονάδα, ένα πιάτο που ήδη έχει αρχίσει να «βιώνει» τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, εκτός από το γάλα, τα τυροκομικά, τα λάδια, τα κρέατα κ.ά., που συνθέτουν το μέσο καλάθι, χτυπάει χωρίς έλεος και τα ζυμαρικά και όχι μόνο στην ελληνική αγορά.
Για αυξήσεις 38% στις χονδρικές τιμές των ζυμαρικών προειδοποίησε ο CEO της Divella, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας ζυμαρικών της Ιταλίας λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Την ίδια ώρα στην ελληνική αγορά, οι ανατιμήσεις στα ζυμαρικά φθάνουν το 9% σε 12μηνη βάση όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα λόγω της διατήρησης του ακριβού ενεργειακού κόστους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσαν τα αποθέματα σε φθηνότερες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας που είχαν στοκάρει οι βιομηχανίες.
Αυξήσεις από 4% έως 30%
Ήδη στα τιμολόγια που στέλνουν οι προμηθευτές προς τις επιχειρήσεις της οργανωμένης λιανικής, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες από 4% έως και 18%. Σε κάποιους κωδικούς ωστόσο οι ζητούμενες ανατιμήσεις ξεπερνούν και το 30%.
Μέχρι στιγμής έχει περάσει μέρος αυτών στις τελικές τιμές και το δεύτερο κύμα αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μισό κιλό μακαρόνια Νο 6 πωλούνταν στο ράφι των σούπερ μάρκετ 0,87 ευρώ στις 9 Νοεμβρίου 2021 (πρόκειται για τη μέση τιμή με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-καταναλωτής), ενώ στις 11 Ιανουαρίου 2021 το ίδιο προϊόν είχε «σκαρφαλώσει» στα 0,96 ευρώ. Αύξηση πάνω από 10%.