Σε μία προειδοποίηση προχώρησε ο βασιλιάς της Ιορδανίας το πρωί της Παρασκευής, στον απόηχο της Ισραηλινής διαταγής για εκκένωση περιοχών στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατοικούν πάνω από 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εκτοπιστούν βιαίως Παλαιστίνιοι, από όλες τις παλαιστινιακές περιοχές, ή κίνηση που θα οδηγούσε στον εσωτερικό εκτοπισμό τους.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο μονάρχης της Ιορδανίας καλεί τη διεθνή κοινότητα σε αποτροπή οποιασδήποτε διάχυσης της κρίσης στις γειτονικές χώρες, που θα χειροτερεύσει το προσφυγικό.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συζήτησαν για πρωτοβουλίες με σκοπό να αποτραπεί η επιδείνωση της κρίσης στη Γάζα, καταδικάζοντας τη “συλλογική τιμωρία” των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στο Αμμάν, προειδοποιούν για ενδεχόμενη “κλιμάκωση της βίας και εξάπλωσή της” καθώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την αιματοχυσία που προκάλεσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Δείτε το σημερινό μας editorial

“Διότι κάτι τέτοιο αντιλαμβανόμαστε τόσο απ την στάση των Ισραηλινών και το τελεσίγραφο όσο κι απ την αντίστοιχη του ΟΗΕ… Σε μια τέτοια εκδοχή θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος ήταν και είναι ο ρόλος Χαμάς-Χεζμπολα..Φυσικά το το εθνικά τραγικό 1922 ταχαμε ζήσει οι Έλληνες με τον διωγμό των Ελλήνων της Μ.Ασίας με αφορμή το καταδικασμένο εκ προοιμίου ως στρατιωτικό εγχείρημα της εκστρατείας στα βάθη της Ανατολιας απ τον διαπιστωμένο -διαβάστε το πονημα του Σερ Μπαζιλ Θομσον του τότε επικεφαλής της Ιντελιτζενς Σέρβις στην Ελλάδα «Οι μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα» σε μετάφραση Κώστα Μπάρμπη-πράκτορα των Άγγλων κι όχι μόνον Ελευθέριο Βενιζελο;

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τελεσίγραφο στον ΟΗΕ να οργανώσει την εκκένωση 1.1 εκατ. Παλαιστινίων από τη Βόρεια Γάζα έδωσαν οι Ισραηλινοί, σε μία ένδειξη ότι η χερσαία επέμβαση είναι στα σκαριά. Το BBC μεταδίδει πληροφορίες, εν τω μεταξύ, ότι πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλη στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα θα σταθμεύσει κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Το Ιράν χθες εκτόξευσε απειλές προς το Ισραήλ για άνοιγμα νέου μετώπου.”