Μία σαύρα Gila monster, που ονομάζεται Winston, είναι ο βασικός ύποπτος για τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, καθώς θεωρείται ότι πιθανότατα ο άνδρας είχε ευαισθησία στο τοξικό σάλιο της σαύρας.
Ο άνδρας από το Κολοράντο πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου μόλις τέσσερις ημέρες μετά το δάγκωμα του ερπετού.

«Αυτή είναι μια πολύ ασυνήθιστη συνέπεια ενός δαγκώματος τέρατος Γκίλα», είπε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο Στίβεν Μάκεσι στον δημοσιογράφο ειδήσεων του CBS, Μπράιαν Μάας.

Τα τέρατα Gila (προφέρεται hee-la) είναι σαύρες μήκους μισού μέτρου (περίπου 20 ίντσες) που εντοπίζονται κυρίως στη νοτιοδυτική και μεξικανική πολιτεία Sonora των ΗΠΑ. Με μια χαρακτηριστική ανώμαλη υφή, κηλιδωτό μαύρο και πορτοκαλί δέρμα και μια προσωπικότητα που θυμίζει περισσότερο ποντίκι παρά τέρας.

Η συνήθως ντροπαλή Gila είναι ωστόσο, ικανή να δώσει ένα άσχημο δάγκωμα με τα αυλακωτά δόντια της, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για ένα κοκτέιλ από ένζυμα που καταστρέφουν τη σάρκα να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Αν και δεν υπάρχει αντίδοτο, τα δαγκώματα σπάνια κάνουν περισσότερα από το να προκαλούν μια σχετικά βραχύβια (αλλά έντονη) έκρηξη πόνου, μαζί με πρήξιμο, κρίσεις ναυτίας και αδυναμία. Όχι ότι είναι μια ευχάριστη εμπειρία, σε καμία περίπτωση.

«Είναι σαν να χτυπάς το χέρι σου, να πιάνεται σε μια πόρτα αυτοκινήτου», είπε ο κτηνίατρος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Ντέιλ Ντενάρντο, στον δημοσιογράφο του Associated Press, Μιντ Γκρούβερ .

“Αυτός ο αρχικός έντονος πόνος παρατείνεται για μια ώρα. Στη συνέχεια νιώθετε πόνο, τον τύπο του παλλόμενου πόνου. Είναι πολύ χειρότερος από τον πόνο που προκαλείται από το τσίμπημα από οποιαδήποτε μέλισσα, σφήκα ή σκορπιό.”

Υπάρχουν πάνω από μισή ντουζίνα θάνατοι που αποδίδονται σε δάγκωμα τέρατος Gila στο αρχείο, ωστόσο εκτός από έναν από τους ισχυρισμούς, οι υπόλοιπου αμφισβητούνται έντονα και είναι αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη φύση των θανάτων ή αν σχετίζεται καθόλου με το δηλητήριο της σαύρας.

Ακόμη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνδεση μεταξύ του δαγκώματος και της αιτίας του θανάτου είναι καθαρές εικασίες.

Ο 34χρονος άνδρας, κάτοικος της κομητείας Τζέφερσον, φέρεται να δαγκώθηκε στο χέρι από ένα από τα δύο τέρατα Gila που είχε, τον Ουίνστον και τον Πατάτο. Σύμφωνα με τη φίλη του, ο 34χρονος άρχισε να κάνει εμετούς και να δυσκολεύεται να αναπνεύσει μέσα σε λίγα λεπτά από το δάγκωμα.

Παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, το θύμα πέθανε τραγικά λιγότερο από τέσσερις ημέρες αργότερα.

ΕΛ