Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του κόμματος SNP (Σκωτικό Εθνικό Κόμμα).

Η Αστυνομία της Σκωτίας ανέφερε ότι η πρώην αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας – η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της το 2023 μετά από οχτώ χρόνια στο αξίωμα αυτό – βρίσκεται υπό κράτηση και ανακρίνεται.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σκωτίας δήλωσε: «Μια 52χρονη γυναίκα συνελήφθη σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, ως ύποπτη σε σχέση με την εν εξελίξει έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος. Η γυναίκα είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται από αστυνομικούς της Σκωτίας».

H Στέρτζιον, η οποία παραιτήθηκε από την ηγεσία του SNP στις αρχές Απριλίου, είναι το τρίτο άτομο που συνελήφθη στο πλαίσιο της Operation Branchform, της έρευνας της αστυνομίας της Σκωτίας για ισχυρισμούς ότι περισσότερες από 600.000£ από δωρεές για την εκστρατεία ανεξαρτησίας, δαπανήθηκαν λάθος από το κόμμα.

Ο σύζυγός της, Peter Murrell, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP, συνελήφθη στο σπίτι τους στο Uddingston κοντά στη Γλασκώβη στις 5 Απριλίου και ανακρίθηκε για σχεδόν 12 ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία.

Η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι και τον κήπο τους, όπου μια σκηνή της αστυνομίας είχε στηθεί για τη σχετική επιχείρηση των Αρχών και επίσης ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία του SNP στο Εδιμβούργο βάσει εντάλματος, βγάζοντας κουτιά με έγγραφα και υπολογιστές.

Ο Colin Beattie, τότε ταμίας του κόμματος, συνελήφθη επίσης και ανακρίθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 18 Απριλίου και επίσης αφέθηκε ελεύθερος αργότερα χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας.