Ο άγνωστος καρχαρίας της Γροιλανδίας

Έκπληκτοι έχουν μείνει οι βιολόγοι όταν ανακάλυψαν έναν μυστηριώδη καρχαρία κρύου νερού χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό του περιβάλλον, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Ένας καρχαρίας της Γροιλανδίας – το μακροβιότερο σπονδυλωτό στη Γη – ανακαλύφθηκε να κυκλοφορεί στην τροπική Θάλασσα της Καραϊβικής.

Ερευνητές σημάδευαν και έπιαναν προσωρινά καρχαρίες «τίγρης» στα ανοιχτά της ακτής του Μπελίζ όταν εντόπισαν τον μυστηριώδη καρχαρία, σύμφωνα με μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Marine Biology.

Ενώ παρακολουθούσαν και ερευνούσαν για καρχαρίες τίγρης στην προστατευόμενη Ατόλη Glover’s Reef του Μπελίζ, οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα επιστημονικά τους όργανα είχαν απομακρυνθεί αρκετά χιλιόμετρα από τον κοραλλιογενή ύφαλο σε νερά τόσο βαθιά όσο 2.000 πόδια.

Όταν τα ανέσυραν, έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν τον αρχαίο καρχαρία της Γροιλανδίας.

Αρχικά, οι επιστήμονες υποψιάστηκαν ότι θα μπορούσε να ήταν ένας καρχαρίας «έξι βράχων», ένα κυρίαρχο αρπακτικό βαθέων υδάτων, αλλά όταν φωτογράφισαν το σπάνια ζώο, επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του ως «πιθανότατα» καρχαρία της Γροιλανδίας.

«Είδαμε ξαφνικά ένα πολύ αργό, αργό πλάσμα κάτω από την επιφάνεια του νερού», δήλωσε ο Devanshi Kasana, βιολόγος, ανέφερε το Mashable. «Έμοιαζε με κάτι που θα υπήρχε στους προϊστορικούς χρόνους».

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι τα μακροβιότερα σπονδυλωτά στη Γη, με εκπληκτική διάρκεια ζωής 250-έως 500 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών.

Οι καρχαρίες ζουν χιλιάδες πόδια κάτω από το νερό σε απόλυτο σκοτάδι και σπάνια φαίνονται ή φωτογραφίζονται, ενώ ελάχιστες λεπτομέρειες είναι γνωστές για την απίστευτα μεγάλη ζωή τους.

Στα βάθη του νερού μεγαλώνουν, κινούνται και γερνούν εξαιρετικά αργά. Ο τρόπος ζωής τους που εξοικονομεί ενέργεια και με αργούς ρυθμούς είναι μια ουσιαστική προσαρμογή στη βαθιά θάλασσα που είναι σπάνια σε θρεπτικά συστατικά.

Η εύρεση ενός καρχαρία της Γροιλανδίας κοντά σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο στα ανοιχτά του Μπελίζ ήταν απροσδόκητη αλλά εύλογη. Αυτοί οι σκοτεινοί καρχαρίες που ευδοκιμούν στις βαθιές θάλασσες της Αρκτικής θα μπορούσαν να κατοικήσουν και σε άλλες βαθιές περιοχές των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής, ασχέτως της θερμοκρασίας του νερού.

Η πλαγιά του κοντινού υφάλου βυθίζεται σε βάθη έως και 9.500 πόδια, προσφέροντας ένα κρύο και σκοτεινό περιβάλλον κατάλληλο για τους καρχαρίες της Γροιλανδίας.

Η ανακάλυψη εγείρει το ερώτημα εάν ο συγκεκριμένος καρχαρίας της Γροιλανδίας μετανάστευσε στην Καραϊβική από τα νερά της Αρκτικής ή αν πέρασε εξ αρχής μεγάλο μέρος της ζωής του στα βάθη των τροπικών νερών της περιοχής.

Παραμένει αναπάντητο, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι περισσότερα από αυτά τα αινιγματικά πλάσματα να περιφέρονται στα σκοτεινά βάθη της Καραϊβικής, κρυμμένα από τα μάτια μας.

«Αμφιβάλλω ότι είναι το μόνο», είπε στο Mashable ο Demian Chapman, διευθυντής της έρευνας για τη διατήρηση των καρχαριών και ακτίνων στο Mote Marine Laboratory and Aquarium.