Το 2024 θα είναι μια χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής», τονίζει ο πρωθυπουργός 

Για το 2024 «οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι και αδιαπραγμάτευτοι: να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη και θα κάνουν τη χώρα μας… πιο Ευρώπη!», διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος, Μητσοτάκης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών,  επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεσή του δεν είναι να διχάσει την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του για το 2024 Κυριακάτικη ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, κάνει αναφορά στο θέμα που έχει προκαλέσει τριβές και αντιδράσεις, που δεν είναι άλλο από το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα της τεκνοθεσίας.
Όπως εξηγεί, ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα».Ακρίβεια

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά την ανάρτησή του από τηνακρίβεια και 4 νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της, σημειώνοντας πως «είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τα νοικοκυριά, και η αντιμετώπιση του οποίου είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα».
Υπογραμμίζει πως «οι νέες πρωτοβουλίες μας, μαζί με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α, είναι μέρος της προσπάθειας που κάνουμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλές εμπορικές πρακτικές, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών. Θα αξιοποιήσουμε κάθε χρήσιμο εργαλείο για να βάλουμε ανάχωμα στον πληθωρισμό της απληστίας. Δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτός».

Μεταρρυθμίσεις

«Το 2024 θα είναι μια χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής», τονίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει πως τα πρώτα εμβληματικά νομοσχέδια -για την επιστολική ψήφο, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με ταυτόχρονη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων- , θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. 
Υπενθυμίζει ότι στο πρώτο για φέτος υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν εξίσου σημαντικά νομοθετήματα και πολιτικές που υπηρετούν επίσης τον στόχο των αλλαγών υπέρ των πολλών, «έστω κι αν ξεβολεύουν ορισμένους». 
Από αυτά ξεχώρισε το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια -μια εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα! 

ADVERTISEMENT

«Τώρα, όμως, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, που σημαίνει ότι θα καθοριστούν οριστικά οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης -εντός αλλά και εκτός σχεδίου- και φυσικά οι προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής», σημειώνει.
Κάνει αναφορά στην αναδιάταξη του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα και το σχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που προβλέπει την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώραςμε τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου, σύγχρονου δημόσιου φορέα, με πυρήνα τον ΟΣΕ και νέα επωνυμία, με αρμοδιότητες που θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

Ενέργεια

Περαιτέρω, σημειώνει ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» εντάσσονται και οι 31.549 αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής, ενώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος από 300 εκατ. ευρώ στα 422 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. 
Για τα νέα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος» από 1/1 που τέθηκαν σε ισχύ, σχολιάζει πως «φάνηκε ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε: οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος τον Ιανουάριο συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις.
Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές, και έτσι οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις προσφορότερες επιλογές με βάση τα δικά τους κριτήρια. Είμαι βέβαιος ότι με την πλήρη εφαρμογή στην πράξη θα διαλυθεί και η παραμικρή καχυποψία ότι αυτή η αλλαγή θα λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή». 
Για το αγροτικό ρεύμα, υπενθυμίζει ότι δρομολογήθηκε ειδική ρύθμιση για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας. 

Απασχόληση και ανεργία

Κάνει αναφορά στα καλά νέα από το μέτωπο της απασχόλησης, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του 2023 παρέμεινε κάτω από το 10% (στο 9,4%) σημειώνοντας σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, καθώς τον Νοέμβριο του 2022 βρισκόταν στο 11,9%.
Συμπληρώνει πως το νέο ειδικό ετήσιο βοήθημα 718 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί) θα χορηγείται σε ανέργους που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας και είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι και θύματα βίας-εμπορίας. Οι δικαιούχοι αυτών των κατηγοριών είναι περισσότεροι από 18.000.
Ακόμη, υπογραμμίζει πως η νέα χρονιά φέρνει και μια σημαντική εξέλιξη για τους εργαζόμενους σε 110 κατηγορίες επιχειρήσεων, καθώς από 1η Ιανουαρίου είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο και στο λιανεμπόριο (μεταξύ άλλων αρτοποιεία, catering, οινοποιεία, κοσμηματοπωλεία αλλά και υπαίθριοι πάγκοι και λαϊκές αγορές) ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο η υποδηλωμένη εργασία όσο και οι απλήρωτες υπερωρίες. Η περίοδος προσαρμογής θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο -μέχρι τότε δηλαδή θα γίνονται έλεγχοι χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα. Στη συνέχεια όμως θα υπάρχουν κυρώσεις για τους παραβάτες.

Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024»

Τελευταίο θέμα της ανασκόπησης είναι πως υπογράφηκε από τώρα το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 25,7 εκατ. ευρώ, με καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια. 
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η αξία των voucher αυξάνει από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους στη γενική κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα διευρύνεται το κριτήριο του εισοδήματος κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2022-2023. Φέτος, δικαιούχοι είναι και νέες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα) που θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται από 200 σε 400 ευρώ η επιχορήγηση για τους συμπολίτες μας με αναπηρία η με τέκνα ΑμεΑ». 
Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει την ανάρτησή του με το αναστηλωμένο ανάκτορο των Αιγών, το παλάτι του Φίλιππου Β΄ που υπήρξε το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.