Κάπως έτσι μπορεί να αποτυπώσει κανεις τα όσα συμβαίνουν με τους κυβερνητικούς παράγοντες τινες των οποίων τελούν ήδη, ένα τρίμηνο μετά την τοποθέτηση τους, υπό..αναδόμηση…

Τη δέσμευσή του ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία «Daniel»επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες,

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε όσους βρίσκονται στο πεδίο και με αυταπάρνηση προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες.

Όπως τόνισε, «πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας Υγείας» και υπογράμμισε πως «η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία».

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής (arogi.gov.gr), διαβεβαιώνοντας τους πολίτες πως «το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα».

Επισήμανε πως ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται για αγρότες και κτηνοτρόφους. 

Ενώ ανακοίνωσε πως την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να ζητήσει την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Την Τρίτη το πρωί θα βρεθώ στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου για να συναντήσω την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να έχουμε μία σημαντική οικονομική υποστήριξη. Είναι μία καταστροφή που απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.

«ΕΣΠΑ, Πόροι Ταμείου Ανάκαμψης και πόροι Ταμείου Φυσικών Καταστροφών θα συμβάλλουν ώστε να μην επωμισθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι το μεγάλο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές», επισήμανε.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ για να πει περισσότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται μια σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία.

Στη συνέχεια μίλησαν για τα μέτρα που θα ληφθούν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκηςκαι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως έκανε γνωστό ο Χρ. Τριαντόπουλος, τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή. 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή.