Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης πρόσφατα ανέφερε ότι σύντομα θα είναι εκτός φυλακής και θα δίνει πολιτικούς αγώνες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter «…θα ανακτήσω τις δυνάμεις μου και θα επανέλθω στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ενισχυμένος και αναβαθμισμένος. Σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου…».

Έγκριτοι νομικοί αναφέρουν ότι ο Κασιδιάρης έχοντας καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, – δηλαδή, 4,5 χρόνια- σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Έτσι, με δεδομένο ότι έχει εκτίσει ποινή προφυλάκισης ενός έτους και στην συνέχεια την ποινή του, τον Φεβρουάριο 2024 συμπληρώνει τα 3/5 και θα μπορεί να αποφυλακιστεί. Η απόφαση του Δικαστηρίου είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020 ενώ είχε εκτίσει και έναν χρόνο το 2014 όταν συνελήφθη για την ίδια υπόθεση, δηλαδή θα έχει εκτίσει συνολικά 4,5 χρόνια.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι αυτό που θα κρίνει την αίτηση αποφυλάκισης του, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτή.

Άλλωστε τα έγκλειστα στις φυλακές μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη έχουν προ πολλού συμπληρώσει το όριο της υφ’ όρων απόλυσης αλλά δεν έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις τους.

Όμως, σύμφωνα με το νόμο Βορίδη που ψηφίστηκε πρόσφατα για να του απαγορευθεί η κάθοδος στις εκλογές δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος αφού έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα αν δεν έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής. Δηλαδή, ο Κασιδιάρης θα έχει πολιτική δράση αλλά δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για τουλάχιστον 5 έτη ακόμη.

Θεωρητικά, ο Κασιδιάρης, παραμονές των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» και να ομιλεί για λογαριασμό τους, αλλά δεν θα μπορεί να εκλεγεί πουθενά. Ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στη Βουλή.

Δικαίωμα για άδειες από τις φυλακές Δομοκού θα έχει τον επόμενο μήνα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η αίτηση που θα κάνει, θα εγκριθεί αμέσως. Το Συμβούλιο των φυλακών είναι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση για την χορήγηση άδειας.

Δικαίωμα για άδειες από τις φυλακές Δομοκού θα έχει τον επόμενο μήνα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η αίτηση που θα κάνει, θα εγκριθεί αμέσως. Το Συμβούλιο των φυλακών είναι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση για την χορήγηση άδειας.

Τα μέλη του διευθυντηρίου ήταν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Έτσι, με βάση τις ίδιες διατάξεις θα μπορούν να αιτηθούν αποφυλάκιση συμπληρώνοντας τα 3/5 της ποινής.

Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση τόσο για τον Κασιδιάρη όσο και για τους υπολοίπους η αποφυλάκιση επειδή γίνεται με όρους είναι πιθανόν να τεθούν αυστηροί όροι και για την πολιτική τους δράση όσον αφορά τον διχαστικό και ρατσιστικό λόγο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο γίνεται με αργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο. Και πάλι ζητήματα που αφορούν την αίθουσα της δίκης και τον όγκο των συσχετιζόμενων αδικημάτων καθυστερούν την διαδικασία. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου ένα έτος. Ακόμη και στην περίπτωση που το Δικαστήριο αυξήσει τις ποινές επειδή η απόφαση θα καθυστερήσει αρκετά δεν θεωρείται πιθανόν να ξαναμπούν φυλακή.