Οι δύο χώρες επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος επτά ηγετικών μελών της Trickbot τον Φεβρουάριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις και σε άλλα μέλη μιας ρωσικής ομάδας χάκερ γνωστής ως Trickbot και οι ΗΠΑ άσκησαν διώξεις σε εννέα ανθρώπους για σχέσεις με τα σχέδια κακόβουλου λογισμικού και λυτρισμικού Conti, ανέφερε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι δύο χώρες επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος επτά ηγετικών μελών της Trickbot τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τον ρόλο της οργάνωσης στη στοχοποίηση νοσοκομείων στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 καθώς της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αμερικανικών εταιριών.


Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως η ενέργεια θέτει στο στόχαστρο “κρίσιμους παράγοντες που ενεπλάκησαν στη διαχείριση και τον εφοδιασμό για την ομάδα Trickbot” και επικαλέστηκε τις σχέσεις της ομάδας με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Αν και τέτοιες κυρώσεις τείνουν να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές δεδομένου ότι η Ρωσία βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς βαριών κυρώσεων και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου που έχουν τη βάση τους εκεί τείνουν να αποφεύγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία, αξιωματούχοι έχουν πει πως μπορούν να κάνουν πιο δύσκολο για τους χάκερ το να ξεπλένουν χρήματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος εννέα ατόμων που συνδέονταν με την ομάδα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.


Από την πλευρά της η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε 11 άτομα που όπως ανέφερε ήταν μέλη της Trickbot.

“Αυτοί οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την ανωνυμία, κινούμενοι στις σκιές του διαδικτύου για να προκαλέσουν μέγιστη ζημιά και να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους”, ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

“Αποκαλύπτοντας την ταυτότητά τους, παρεμποδίζουμε τα επιχειρησιακά μοντέλα τους και καθιστούμε πιο δύσκολο γι΄αυτούς να στοχοποιούν τους ανθρώπους μας, τις επιχειρήσεις μας και τους θεσμούς μας”.