Της κυρίας Ιωάννας Φωκά-Μεταξά.Αυτά είναι μερικά από έπιπλα του γραφείου του Ιωάννη Μεταξά που έγιναν από την οικογένεια του ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μαζί με άλλα 3000 βιβλία της βιβλιοθήκης του και πολύτιμα αντικείμενα με αφιερώσεις προσωπικές προς τον Εθνικό Κυβερνήτη. 

Τι έκανε η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ; 

Άλλα τα έχει κρυμμένα στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου. 

Άλλα τα έχει μεταφέρει στην οδόν Λένορμαν στο καπνεργοστάσιο όπου λειτουργεί η βιβλιοθήκη της Βουλής αλλά χωρίς αναφορά σε ποιόν ανήκουν. 

Άλλα τα χρησιμοποιεί η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κυρια Μαρία Βλασοπούλου για να βάζει τα ντοσιέ της κρυμμένη στο πατάρι ώστε κανείς να μην τα βλέπει. 

Το συγκεκριμένο είναι ξυλόγλυπτο έργο βιβλιοθήκης σε στυλ βυζαντινό με αφιέρωμα σκαλισμένο προς στον Ιωάννη Μεταξά τον Εθνικό Κυβερνήτη από τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς για την εορτή του 7 Ιανουαρίου 1941. 

Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μου η κυρία αδιαφορεί λέγοντας ότι έτσι συνηθίζουν να φέρονται στις δωρεές. Η μισή δε βιβλιοθήκη που φαίνεται εδώ και βρισκόταν στην οικία του στο γραφείο του στην Κηφισιά έχει εξαφανιστεί πριν από χρόνια. Προφανώς κλαπεί. 

Απάντηση προς Andreas Andriopoulos όχι δεν θα ανακληθεί ποτέ. Οφείλουν να την αναδείξουν. Την δωρεά την έκανε η χήρα του Λέλα Ιωάννη Μεταξά και οι δύο κόρες του Λουκία και Ιωάννα -Νανά η μητέρα μου. Και οι τρείς σεβάστηκαν την διαθήκη του Ι.Μεταξά , που άφηνε τα βιβλία του στη Νεολαία της Ελλάδας. Οι δωρήτριες δεν είναι εν ζωή. Η Βουλή που την δέχθηκε έχει την ευθύνη να την αναδείξει. Ας αναλάβουν την ευθύνη οι πρόεδροι και οι εκάστοτε διεθυντές.

Από την ιστοσελίδα της κ. Φωκά στο Facebook.