Η Ελλάδα θέλει να εκδώσει τον άνδρα, αναφέρει γερμανική εφημερίδα – Ο Αλί Γιεσιλντάγκ γνωρίζει πολύ καλά την οικογένεια του προέδρου Ερντογάν – Αποκαλύπτει τα μυστικά του και πρέπει να δραπετεύσει
Με ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο δημοσιογράφος Erkan Pehlivan αναφέρεται στην υπόθεση του Αλί Γιεσιλντάγκ (Ali Yesildag), αδερφό του πρώην σωματοφύλακα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), ο οποίος διέφυγε στην Ελλάδα.

Ο Άρειος Πάγος την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Καθημερινής. Η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι απομένει η συναίνεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του Γιεσιλντάγκ, για τον οποίο υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Το χρονικό της υπόθεσης
Στα μέσα Νοεμβρίου 2023, η ελληνική συνοριοφυλακή εντόπισε τον 54χρονο Γιεσιλντάγκ στην αγροτική περιοχή των Φερών και διαπίστωσε ότι είχε περάσει παράνομα τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Συνεχίζουν αναφέροντας ότι οι Έλληνες αστυνομικοί δήλωσαν ότι είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από την Τουρκία για τα ληστεία και δολοφονία που φέρεται να διέπραξε το 1986, όταν ήταν 17 ετών.

Frankfurter Rundschau: «Η Ελλάδα υποκλίνεται στον Ερντογάν και προτίθεται να εκδώσει πρώην σύντροφό του»
Το δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Rundschau αναφέρεται στις κατηγορίες που έχει διατυπώσει σε βάρος του Τούρκου Προέδρου και της οικογενείας του ο άλλοτε πολιτικός του σύντροφος, εστιάζοντας στον ισχυρισμό του ότι ο πλούτος της οικογένειας Ερντογάν προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σχολιάζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα, διότι το αίτημα έκδοσης του Αλί Γιεσιλντάγκ προφανώς έχει πολιτικά κίνητρα, παρόλα αυτά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανταποκρίθηκε.

«Όλη η οικογένεια αποτελείται από κλέφτες»: Καταγγελίες διαφθοράς κατά του Προέδρου Ερντογάν
Σε πολλά βίντεο, αναφέρει το δημοσίευμα ο Αλί Γιεσιλντάγκ “είχε ενοχοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο και την οικογένειά του. Όπως για παράδειγμα τα κέρδη που αποκόμισε ο Ερντογάν από κρατικούς διαγωνισμούς. Λέγεται ότι εισέπραξε 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο από την έκδοση της άδειας λειτουργίας του αεροδρομίου στην Αττάλεια , είπε ο Γιεσιλντάγκ σε ένα από τα βίντεό του. Και ο γιος του προέδρου, Μπιλάλ, αναμένεται επίσης να κερδίσει πολλά από τις κρατικές συμβάσεις.

Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και ασχολείται με εταιρείες που έλαβαν κρατικές συμβάσεις. Σύμφωνα με τον Αλί Γιεσιλντάγκ, ο πλούτος της οικογένειας προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες. «Όλη η οικογένεια αποτελείται από κλέφτες», λέει για την οικογένεια του Ερντογάν. Ο Ερντογάν και τα παιδιά του έχουν γίνει πλέον «δισεκατομμυριούχοι δολαρίων».

Το “πράσινο φως” από την Ελλάδα για την έκδοση
Ο δημοσιογράφος της γερμανικης εφημερίδας υπενθυμίζει ότι στις 31 Μαρτίου επίκεινται δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κυκλοφορούν αρνητικές ειδήσεις για τον ίδιο, ενώ ο Τούρκος δημοσιογράφος Cevheri Güven, που ζει εξόριστος στη Γερμανία, δηλώνει στην Frankfurter Rundschau τα εξής:

«Γνωρίζω ότι ο Ερντογαν κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ζήτησε προσωπικά την έκδοση του Αλί Γιεσιλντάγκ. Ο ισχυρισμός ότι δεν έχει εκτίσει πλήρως την ποινή του για το αδίκημα που διέπραξε το 1987 είναι κωμικός, αλλά η συμμετοχή μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την κωμωδία είναι δραματική».

Εφόσον εκδοθεί στην Τουρκία, τον περιμένουν βασανιστήρια και ποινή ισόβιας κάθειρξης και «προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για αυτό, έχει ήδη εκκινήσει εισαγγελική έρευνα εναντίον του, εναντίον της συζύγου του και ενός συνεργάτη του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση»

«Σε βάρος της συζύγου του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και ο συνεργάτης του συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή», επισημαίνει ο Cevheri Güven, ο δημοσιογράφος στον οποίο ο Yesildag είχε στείλει τα επίμαχα βίντεο για τον Ερντογαν, προκειμένου να τα δημοσιεύσει στο κανάλι του

pentapostagma