Η αστυνομία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από τη σύλληψη και την αντιπαράθεση μεταξύ ενός βοηθού σερίφη και ενός Αφροαμερικανού, τον οποίο είχε σταματήσει για τροχονομική παράβαση, η οποία κατέληξε με τον αστυνομικό να τον πυροβολεί εξ επαφής, σκοτώνοντάς τον.

Ο Λέοναρντ Άλαν Κιουρ, 53 ετών, πέθανε τη Δευτέρα αφού ο βοηθός σερίφη της κομητείας Κάμντεν τον πυροβόλησε. Το όνομα του αστυνομικού δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ο Κιουρ είχε αθωωθεί το 2020, αφού εξέτισε 16 χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος άδικα για ένοπλη ληστεία.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, ο Μπεν Κραμπ γνωστός επειδή έχει αναλάβει πολλές τέτοιες υποθέσεις, δήλωσε ότι ο αστυνομικός έδρασε πολύ επιθετικά.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Κάμπντεν ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω των φημών και της παραπληροφόρησης που κυκλοφόρησαν αναφορικά με το περιστατικό.

Το γραφείο του σερίφη έδωσε στη δημοσιότητα τρία βίντεο: ένα από την κάμερα που έφερε ο βοηθός σερίφη και δύο από την κάμερα του οχήματός του.

Σε αυτά φαίνεται ο βοηθός σερίφη να σταματά τον Κιουρ για παραβίαση του ορίου ταχύτητας και αμέσως να του φωνάζει να βγει από το αυτοκίνητό του. Αργότερα ο βοηθός σερίφη δήλωσε ότι ο Κιουρ οδηγούσε με 160 χιλιόμετρα την ώρα στον αυτοκινητόδρομο 95 στη νότια Τζόρτζια.

Στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, που διήρκεσε λιγότερα από 3 λεπτά, ο Κιουρ φαίνεται να διαπληκτίζεται με τον βοηθό σερίφη, αλλά να συμμορφώνεται με τις εντολές του να βγει από το αυτοκίνητό του και να βάλει τα χέρια του στο καπό.

Ωστόσο στη συνέχεια ο Κιουρ δεν συμμορφώνεται με την εντολή του αστυνομικού να βάλει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και τότε ο βοηθός σερίφη τον χτυπά με τέιζερ. Εκείνη την ώρα οι δύο άνδρες αρχίζουν να παλεύουν. Ο βοηθός σερίφη χτυπά τον Κιουρ με το γκλομπ του και ακολούθως τον πυροβολεί εξ επαφής.

Αφού του φωνάζει να «μείνει κάτω», καθώς ο Κιουρ προσπαθεί να σηκωθεί, ο βοηθός σερίφη τον βάζει μπρούμυτα στο οδόστρωμα και του περνά χειροπέδες. Στη συνέχεια ο αστυνομικός αρχίζει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον Κιουρ, ενώ και άλλοι συνάδελφοί του σπεύδουν να βοηθήσουν κάνοντας πιέσεις στο στήθος του Αφροαμερικανού. Τελικά τον βάζουν σε ασθενοφόρο.

Η οικογένεια του Κιουρ παρακολούθησε το βίντεο χθες μαζί με τον δικηγόρο της, προτού δοθεί στη δημοσιότητα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το δικηγορικό γραφείο του Κραμπ και η οποία μεταδόθηκε από το διαδίκτυο ο αδελφός του, ο Ουάλας Κιουρ, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ο αδελφός μου να δολοφονηθεί για μια τροχαία παράβαση».

Η οικογένεια του Κιουρ εξήγησε ότι αυτός επέστρεφε στο σπίτι του στην Ατλάντα από τη Φλόριντα όπου είχε πάει να επισκεφθεί τη μητέρα του.

Ο Κραμπ κατηγόρησε τον βοηθό σερίφη ότι αντέδρασε ιδιαίτερα επιθετικά από την αρχή, πιθανόν «προκαλώντας» τον Κιουρ, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του υποφέρει από ιδιαίτερο στρες λόγω της παραμονής του επί χρόνια στη φυλακή.

«Δεν κατανοούμε γιατί δεν έγιναν περισσότερες προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», σχολίασε ο δικηγόρος.