12/10/1944. Αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα!
Του κ. Ιωάννη Μπουγά.
Αυτή η ειρηνική εκκένωση της Αθήνας, χωρίς ούτε παρενόχληση από τον ΕΛΑΣ, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ως “Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ”!
Στη Βοιωτία, οι Γερμανοί πηγαίνουν Βόρια από τους δημόσιους δρόμους, ενώ ο ΕΛΑΣ κινείται νότια προς την Αττική μέσα από τα χωράφια και τους λόγγους!
Από το βιβλίο «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ» του Χρήστου Ζαλοκώστα μέλους της Επιτροπής Αγώνος και βοηθός του Στρατιωτικού Διοικητή Αθηνών, στρατηγού Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου.
Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου1944, λιγο μετά την αποχώρηση των τελευταίων Γερμανών από την Αθήνα, ο Θάνος Καψάλης με τον Σπύρο Μαρκεζίνη, τότε σύμβουλοι του Σπηλιωτόπουλου, μαθαίνουν ότι στα Δυτικά προάστεια της Αθήνας εμφανίστηκαν Βρετανοί στρατιώτες και αποφασίζουν να πάνε προς συνάντησή τους.
Πηγαίνουν στο Περιστέρι όπου συναντούν τον Βρετανό ταγματάρχη Μακάσκυ* με 12 στρατιώτες. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν στη Βοιωτία με τον ΕΛΑΣ που ερχόταν προς την Αθήνα.
Ο Μακάσκυ τους λέε: «Δύο ημέρες τρωγόμουν τον Ορέστη (σ.σ. καπετάν Ορέστης, διοικητής του συντάγματος Βοιωτίας του ΕΛΑΣ) να χτυπήσει τους Ναζίδες που αλαργέβουν, μα εκείνος νοιαζόταν να μπει στην Αθήνα.
Οι Γερμανοί τραβάν προς Βορρά, οι ΕΛΑΣίτες προς Νότο, σαν άνθρωποι που χωρίζονται φιλικά και καθένας πηγαίνει στη δουλειά του»!
(Σημειώνω ότι όταν ο Καψάλης με τον Μαρκεζίνη ειδοποίησαν τον στρατηγό Σπηλιωτόπουλο ότι βρήκαν τους λίγους Βρετανούς στο Περιστέρι, εκείνος παρεκάλεσε τον Μακάσκυ να μην παρουσιασθεί στην Αθήνα, γιατί ο Σπηλιωτόπουλος έλεγε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ότι έρχεται μεγάλη Βρετανική αποβατική δύναμη). Την ίδια περίοδο έλεγε στον Ζέβγο του ΚΚΕ ότι στην Αττική έχει δώσει 80.000 τουφέκια σε εθνικιστές (αλλά δεν είχε ούτε 4.000)!
(*) Ο Βρετανός ταγματάρχης είχε έρθει 3 φορές στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά είχε πέσει στη Στερεά τον Μάιο 1944 και είχε μείνει κοντά στον ΕΛΑΣ Βοιωτίας. Τους 12 στρατιώτες που είχε μαζί του στο Περιστέρι τους είχε πάρει την προηγουμένη από την Κόρινθο από το άγημα του ταξιάρχου Τζέλικο που είχε φθάσει εκεί από τον Άραξο, μέσω Πατρών.