Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ 20ηΙΟΥΛΙΟΥ 1974.

Σαν σήμερα πριν από 49 έτη, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 1974,  ενάντια του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο και στις 20 Ιουλίου 1974 ο Τουρκικός στρατός που εισέβαλε στην Κύπρο εφαρμόζοντας το σχέδιο «Αττίλας Ι», έκανε απόβαση στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας και στη συνέχεια κατέλαβε την περιοχή της Κυρήνειας ενώ στην Ελλάδα κηρύχθηκε γενική επιστράτευση. Όταν ο υπασπιστής του Ιωαννίδη ταγματάρχης Παλαΐνης τον ενημέρωσε ότι «βγαίνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο», ο αόρατος δικτάτορας πάγωσε αφού δεν περίμενε την τουρκική αντίδραση το Σάββατο 20 Ιουλίου, μιας και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες εκτόνωσης της κρίσης.

Την ίδια ημέρα ο ταξίαρχος Ιωαννίδης ενώπιον του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Σίσκο, που συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αθήνα του είπε: «….Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο 6ος Αμερικανικός στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια...». 

Συνολικά σαράντα χιλιάδες τουρκικών στρατευμάτων, με  την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, αποβιβάστηκαν στο νησί κατά παράβαση του άρθρου 103 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των αρχών που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

            Στις 23 Ιουλίου υπό την πίεση των γεγονότων η Στρατιωτική Κυβέρνηση της Ελλάδας κατέρρευσε. Αν η Τουρκία ήθελε να διατηρήσει οποιοδήποτε πρόσχημα ότι ενεργούσε σαν εγγυήτρια δύναμη, θα έπρεπε ν΄ αποσύρει τις δυνάμεις της στις 23 Ιουλίου. Αντί αυτού τον Αύγουστο άρχισε μια δεύτερη επίθεση εναντίον της Κύπρου.

Στις 24 Ιουλίου 1974 το καθεστώς Ιωαννίδη παρέδωσε την εξουσία μπροστά στην αδυναμία του να αντιδράσει στην τουρκική εισβολή. Ο Στρατηγός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φαίδωνας Γκιζίκης παραχώρησε την εξουσία στους πολιτικούς και πρώην αρχηγός της Ε.Ρ.Ε., ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Ο Ιωαννίδης, λίγες ημέρες μετά τη μεταπολίτευση, συναντήθηκε τυχαία με το ναύαρχο Πέτρο Αραπάκη, στον οποίο είπε, «…όταν κάποτε πληροφορηθείτε τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου, τις διαβεβαιώσεις και τις ενθαρρύνσεις, θα με δικαιολογήσετε….». Ο Ιωαννίδης τέθηκε σε εξάμηνη διαθεσιμότητα από τη νέα κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Η τουρκική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα το 37% περίπου του εδάφους του Νησιού να καταληφθεί από τα τουρκικά στρατεύματα, 200.000 Ελληνοκυπριακού Πληθυσμού εκτοπίσθηκε και χιλιάδες πολιτών φονεύθηκαν, υπέστησαν κακομεταχείρηση  ή εξαφανίσθηκαν χωρίς ίχνος από τότε.

            Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά τη διχόνοια ελληνισμός της Κύπρου με τα στρατευμένα νιάτα του νησιού και της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), προέβαλε σθεναρή αντίσταση ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, αναχαιτίζοντας την προέλαση του κατακτητή.  

Ο απολογισμός της τραγωδίας ήταν 6.000 νεκροί, 1619 αγνοούμενοι και 200.000 πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Ο Τουρκικός κατοχικός στρατός κατέλαβε τη Βόρεια Κύπρο και με τη γραμμή «ΑΤΤΙΛΑ» χώρισε το νησί στα δύο εμποδίζοντας έτσι κάθε επικοινωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το θέμα των αγνοουμένων έχει χαρακτηριστεί διαρκές έγκλημα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  γεγονός που επιτρέπει και την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι Έλληνες οφείλουν να μην ξεχνούν την τουρκική εισβολή της 20η Ιουλίου 1974. Αυτό είναι το χρέος όλων μας έναντι της Ιστορίας μας και των θυσιών των προγόνων μας.