Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίπτουν την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια 

Νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την MRB καταγράφει την σοβαρή ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για τη νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνει η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια. 
Παράλληλα, η σφυγμομέτρηση αποτυπώνει για μια ακόμη φορά την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό, καθώς προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά της τάξης των 23,8 ποσοστιαίων μονάδων. 
Στην τρίτη θέση φαίνεται να παγιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του ΠΑΣΟΚ, κατά μόλις 0,2%. 

Αποδοκιμασία για τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, ανησυχία για τον γάμο

Όπως διαφαίνεται από τη σχετική σφυγμομέτρηση το 48,7% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. 
Ειδικότερα, το 27,8% απαντά ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια στιγμή το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».
Βεβαίως, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπου αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά από την MRB οι τάσεις της κοινωνίας για το ζήτημα υπάρχει μια σχετική αύξηση της αποδοχής των πολιτών, κατά 8%.
Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία παρουσιάζεται διχασμένη και ιδιαίτερα προβληματισμένη για το ζήτημα του γάμου

Ωστόσο στο θέμα της τεκνοθεσίας τα στοιχεία δε δίνουν περαιτέρω χώρο για ερμηνείες, αφού, εν προκειμένω, η κοινωνία γυρνάει την πλάτη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. 
Σύμφωνα με την μέτρηση της κοινής γνώμης το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).
Απεναντίας, μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. 
Πιο αναλυτικά το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. 
Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις εντός των ίδιων των ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος, εκεί όπου παρατηρούνται ενστάσεις κατά της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη. 
Πιο συγκεκριμένα, το 53% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο», σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Πρόθεση ψήφου

Ως προς την πρόθεση ψήφου η μέτρηση επιβεβαιώνει την κυριαρχία της ΝΔ, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να έπεται σε απόσταση αναπνοής. 
Εντούτοις, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεταβολή, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, εκεί όπου ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. 
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:

ΝΔ: 29,1%
ΠΑΣΟΚ: 10,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
ΚΚΕ: 7%
Ελληνική Λύση: 6,4%
Πλεύση Ελευθερίας:3%
Νίκη: 2,7%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Νέα Αριστερά: 2%
ΜέΡΑ25: 1,9%
Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%

Αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 37,3%
ΠΑΣΟΚ: 13,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ: 9%
Ελληνική Λύση: 8,2%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%
Νίκη: 3,5%
Σπαρτιάτες: 3,2%
Νέα Αριστερά: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,4%

Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές – Αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 36,1%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%
ΚΚΕ: 9,3%
Ελληνική Λύση: 9,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4%
Νίκη: 3,7%
Σπαρτιάτες: 2,8%
Νέα Αριστερά: 2,7%
ΜέΡΑ25: 2,8%

www.bankingnews.gr