Ξεκίνησαν τα «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»
Το Πεκίνο αντιδρά στις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες ως μέρος κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας, και όλοι πλέον βλέπουν πως τα ευρωπαϊκά πέτρινα χρόνια έχουν ξεκινήσει!

Η κίνηση της ΕΕ ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι κινεζικές και ινδικές επιχειρήσεις βοήθησαν την Ρωσία να «παρακάμψει» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις παρέχοντάς της ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία από την εντατικοποίηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς στις αρχές του 2022.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τους περιορισμούς της ΕΕ ως «παράνομους» και επέκρινε την «μακροπρόθεσμη δικαιοδοσία» κατά των κινεζικών εταιρειών.

Η Κίνα επωφελήθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς οι κυρώσεις της Δύσης κατά της ρωσικής ενέργειας παρεμπόδισαν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αναγκάζοντας εταιρείες στην Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ να αυξήσουν τις τιμές καθώς βασίζονται σε πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσπάθειες της ΕΕ να τιμωρήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις μπορεί να θεωρηθούν ως μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει τον ανταγωνισμό, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο οικονομική κρίση και αποβιομηχάνιση.

Ο οικονομολόγος Richard Wolff μιλώντας σχετικά πρόσφατα στο πρόγραμμα The Critical Hour του Sputnik, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Ευρώπη, η οποία υπήρξε κάπως κυρίαρχος παίκτης σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, είναι σε αυτό που πιστεύω ότι βρίσκεται αυτή την στιγμή – και δεν είμαι ο μόνος – μια κρίση τόσο βαθιά, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε μία τερματική κρίση, γιατί κυριολεκτικά δεν θα μπορεί να επιβιώσει από αυτήν.

Από τη μία πλευρά, ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κυριάρχησαν ούτως ή άλλως τα τελευταία 75 χρόνια. Αλλά τώρα ο νέος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και οι σύμμαχοί της , γνωστοί γενικά ως BRICS, που ανταγωνίζονται και προκαλούν την Ευρώπη, από την άλλη άκρη του πλανήτη! Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει παγιδευτεί ανάμεσά τους».

Ο Wolff ισχυρίστηκε ότι οι πολιτιστικές, ιστορικές και γλωσσικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες ενοποίησης της ηπείρου τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, η Ευρώπη είναι ένας «κατώτερος εταίρος», υποστήριξε ο Wolff, παγιδευμένος μεταξύ του οικονομικού μπλοκ της G7 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των χωρών BRICS υπό την ηγεσία Ρωσίας/Κίνας.

Ενώ η Ευρώπη προηγουμένως επωφελήθηκε από την σχέση της με την Ρωσία με τη μορφή φθηνού φυσικού αερίου, η Ρωσία έχει πλέον στραφεί προς την Κίνα και τα άλλα έθνη του μπλοκ των BRICS αφού «προδόθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη». Η δημιουργία νέων συμμαχιών έχει βλάψει οικονομικά την Ευρώπη, ενώ έχει ωφελήσει τη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Wolff, καθώς η «Αρκούδα» μπόρεσε να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της στην Ινδία και την Κίνα.

«Το ρωσικό ρούβλι είναι σε καλή κατάσταση. Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από πέρυσι, [γρηγορότερα] από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε καμία περίπτωση δεν καταρρέει», επέμεινε ο οικονομολόγος. Εν τω μεταξύ, «κανείς δεν αγοράζει ευρωπαϊκά ή γερμανικά προϊόντα», υποστήριξε, συμβάλλοντας σε «μια πραγματικά βαριά πληγωμένη Ευρώπη».

« Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες στιγμές», προειδοποίησε ο Wolff με ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»!

el.gr