«Σας γνωρίζουμε ότι την 28η Ιανουαρίου 2024, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.30 π.μ., στον Ι. Μ. Ναό Αγ. Νικολάου Κόνιτσας, το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού θα τελέσει αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ των της Πατρίδος πεσόντων, στη Μάχη της Κόνιτσας (25 Δεκ. 1947 – 05 Ιαν. 1948)».

Η ανακοίνωση απλή και σαφής. Μνημόσυνο για τους πεσόντες στη Μάχη της Κόνιτσας, μιας μάχης που έγινε μεταξύ του Εθνικού Στρατού και των κομμουνιστών, οι οποίοι επετέθησαν χριστουγεννιάτικα στην όμορφη ηπειρωτική πόλη, προκειμένου να αποκτήσουν μια βάση για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ονομαστεί ο αγώνας τους «Εμφύλιος» και όχι «Συμμοριτοπόλεμος».

Δεν το πέτυχαν τότε, το πέτυχαν χωρίς μάχες πολύ αργότερα. Είναι, λοιπόν, μία μάχη που έγινε ώστε να μπορούν σήμερα οι άρχοντες ημών να φέρνουν για ψήφιση τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τους βουλευτές, των οποίων συγγενείς πολέμησαν τότε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να τον υπερψηφίζουν.

Οι μεταγενέστεροι άρχοντες της Κόνιτσας, ευγνωμονούντες, αφαίρεσαν τον μεγαλοπρεπή ανδριάντα της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία έσπευσε να επισκεφτεί τη μαρτυρική πόλη αμέσως μετά το τέλος των μαχών. Πιστεύω η νέα δημοτική Αρχή να αποκαταστήσει την απρέπεια.

newsbreak