Το οικονομικό ρεπορτάζ που ακόλουθει είναι σαφές για τα πολιτικά χαρακτηριστικά της παρούσης -έχουμε ξαναγράψει-διακυβέρνησης Μητσοτακη: Φόροι και επιδόματα φτώχειας ειναι όσα επιφύλασσαν για τους ατυχείς πολίτες τους οι κυβερνήσεις του άληστου μνήμης «υπαρκτού» , αυτά έχει υιοθετήσει και η … νεοκομμουνιστικη ΝΔ… Ας μην διερωτώνται συνεπώς οι πρωτοκλασάτοι της πως εγενετο και κατέρρευσαν τα ποσοστά της μετά τα Τεμπη… Υπήρχε ήδη το υπόστρωμα κι απλώς η ανείπωτη τραγωδια έδωσε την χαριστική βολή…

Η ΧΡΥΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ

Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός εκτόξευσαν τα φορολογικά έσοδα το 2022 με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η υψηλότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας.

Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν φόροι ύψους  55,2 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 4,8 δισ. ευρώ το στόχο που είχε τεθεί από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ που εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ αυξήθηκαν κατά 19,41% πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. ευρώ και του ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκαν κατά 30% φθάνοντας στα 7,5 δισ. ευρώ.  Το 2021 είχαν μπει στο ταμείο, 11,6  δισ. ευρώ από ΦΠΑ Δ.Ο.Υ και 5,7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ τελωνείων.

– Οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατέγραψαν αύξηση κατά 8,72% σε σχέση με το 2021 φθάνοντας στα 11,066 δισ. ευρώ ενώ άλμα 37,2% έκαναν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων που διαμορφώθηκαν στα 4,629 δισ. ευρώ.

– Τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στα 2,696 δισ. ευρώ από 2,652 δισ. ευρώ το 2021 (+1,68%) .

Στις επτά βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων,  μόνο οι “λοιποί τρέχοντες φόροι” εμφάνισαν υστέρηση, με τους φόρους και δασμούς εισαγομένων προϊόντων να κάνουν την καλύτερη επίδοση ελέω και της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των τιμών.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ “η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται στους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν την κατηγορία φόρων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (57%) στα συνολικά έσοδα από φόρους το 2022, σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που, μεταξύ άλλων παραγόντων, επέφερε η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με το 2021.

Σύμφωνα με τα σχετικά δελτία τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημείωσε αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 38,4% το Α ́ τρίμηνο, κατά 39,3% το Β ́ τρίμηνο και κατά 42,8% το Γ ́ τρίμηνο, σε σχέση με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους του 2021. Επιπλέον, σύμφωνα με τα μηνιαία σχετικά δελτία, τόσο ο Οκτώβριος όσο και ο Νοέμβριος του 2022 παρουσιάζουν αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2021, κατά 30,1% και 20,5% αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας επιδρούν και τα πληθωριστικά φαινόμενα που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τα οποία εδράζονται, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κρίση, στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις ελλείψεις πρώτων υλών.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών επιδρούν στα στοιχεία που διαμορφώνουν το μέγεθος της τελικής βεβαίωσης ΦΠΑ στην οικονομία και στο ύψος των φορολογικών εσόδων αυτής της κατηγορίας.”