που ως μαθητές τις αντιμετωπίζαμε με κάτι…ροζ σιρόπια θυμάμαι που είχαν και γλυκιά γεύση για να είναι πόσιμα; ; Ο γραφων θυμάμαι , λόγω ευαισθησίας αμυγδάλων ήταν μέχρι το Δημοτικό δυο φορές το μήνα άρρωστος με τους θαυμάσιους παθολόγους αείμνηστους Λαζαρο και Κολτσίδα των Ιωαννίνων, να …επιλαμβάνονται , με απουσίες απ τους υπέροχους δασκάλους της εποχής αλλά επέζησε υγιέστατος χωρίς τους…πολυβολισμους των ΜΜΕ και χωρίς την Παγώνη.. Ας σταματήσουν πια το ιδιο… τροπάριο που πάντα…καταλήγει στον εμβολιασμό και φυσικα με όσα έχουν προηγηθεί, καθιστά λίαν καχύποπτους τους πλειονες των πολιτών για τα …κίνητρα των «ειδικών» και ο νοών -νοειτω..

TZAFNEWS.GR

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως «η κορύφωση θα γίνει σε δύο έως τρεις εβδομάδες από σήμερα»
Το επόμενο 10ημερο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένας φόβος και πανικός – Κορύφωση σε δύο έως τρεις εβδομάδες από σήμερα

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και πανικός, υπάρχει μία πίεση στα νοσοκομεία, αλλά όχι τεράστια πίεση, υπάρχει περισσότερη αύξηση στις εισαγωγες λόγω των ταυτόχρονων επιδημιών», τόνισε ο

Ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «είναι όλα υπό έλεγχο, πάντως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κορύφωση θα γίνει σε δύο έως τρεις εβδομάδες από σήμερα, από Φεβρουάριο αποκλιμακώνεται».
Ακόμη, υπενθύμισε ότι «ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει από την Πέμπτη τις οδηγίες βάσει των οποίων πρέπει να επιστρέψουν αύριο τα παιδιά στο σχολεία, θα γίνει οργανωμένα η επιστροφή».

Παγώνη: Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο 10ημερο – Είναι η περιόδος γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου

Αυξημένα πάνω από 40% είναι τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, καθώς «είναι η περιόδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», ενώ αναμένεται το επόμενο 10ημερο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή και το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα 8/1 και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα παιδιά, εξήγησε ότι «αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μην φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».
Όπως ανέφερε, η μετάδοση έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%. Κατά την ίδια, υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας και τις επόμενες 10 μέρες θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.
Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού τόνισε ότι δεν κάνει βαριές πνευμονίες, είναι στο ανώτερο αναπνευσιτκό και η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι αντιμετωπίσιμη.

Εμβολιασμός

Η κα Παγώνη συνέστησε προσοχή για τα ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, προσθέτοντας πως έχουν ακόμη περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. «Θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα, αλλά προλαβαίνουν να το κάνουν», όπως είπε.
Για τον νέο υπουργό Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, σχολίασε πως «είναι για ειδικές αποστολές σε αυτή την παραταξη, είναι ο άνθρωπος που έπρεπε να έρθει εκεί».

Τσικρικά (Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας): Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση

Το στοίχημα των επόμενων ημερών είναι η επιστροφή στα θρανία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες η οποία «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτικήαύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Όπως αναφέρει, «ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους, είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορωνοϊού, είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων»
Κατά την ίδια, «πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και για τους πάσχοντες», ενώ «η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει ήδη το 100%».
«Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις, αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζει πως οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοίμεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, αγευσία, ανοσμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή. Κάποιες πιο ειδικές εκδηλώσεις όπως οι διαταραχές στον ύπνο ή η «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), δηλαδή μειωμένη ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης, παρατηρούνται σε διαφορετικό βαθμό κατά την εξέλιξη μιας ιογενούς νόσησης, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης covid-19.
Η κα Τσικρικά σημειώνει ότι «αν και διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μετά την έλευση της λοίμωξης covid-19, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση η ιατρική κοινότητα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης. Παρόλα αυτά, λίγα φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από την επώδυνη υγειονομική εμπειρία της πανδημίας σε επιτελικό επίπεδο και πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς».
Σύμφωνα με την πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, είναι «αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των Βαθμίδων Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών».
Καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «για τους νοσταλγούς των περιορισμών και των lockdown, έγινε απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τους ιούς και όχι της απομόνωσης και αποστείρωσης. Με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών, η επιθετικότητα και η εμφάνιση νεοαναδυόμενων παθογόνων είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός και προβληματίζει και επαγρυπνεί την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο»

Οδηγίες ΕΟΔΥ για σχολεία

Σειρά οδηγιών έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.
Από τον ΕΟΔΥ συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό και συγκεριμένα: 
-Τακτικό πλύσιμο των χεριών:
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

www.bankingnews.gr