Πριν καν βγάλουν στη φόρα την πραγματική Τεχνητή Νοημοσύνη.

Την περασμένη Παρασκευή, περισσότερα από 300 άτομα παρακολούθησαν μια…πειραματική εκκλησιαστική λειτουργία που συστάθηκε με τη δημιουργία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT στην εκκλησία του Αγίου Παύλου στη βαυαρική πόλη Fürth της Γερμανίας.

Σύμφωνα με Associated Press το 40λεπτο κήρυγμα περιλάμβανε κείμενο που δημιουργήθηκε από το chatbot ChatGPT του OpenAI και διαβάστες από avatars (όχι πραγματικούς ανθρώπους) σε μια οθόνη τηλεόρασης πάνω από το βωμό.

Το chatbot, που αρχικά…συστήθηκε ως ένας νεαρός άνδρας με μονότονη φωνή, απευθύνθηκε στο κοινό λέγοντας:

«Αγαπητοί φίλοι, είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ και σας κηρύττω ως η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη στο φετινό συνέδριο της Προτεστάντες στη Γερμανία».

Η δυστοπική Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα ως μέρος μιας συνέλευσης που ονομάζεται Deutscher Evangelischer Kirchentag (Γερμανικό Συνέδριο της Ευαγγελικής Εκκλησίας), μια εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Γερμανία και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Η Λειτουργία, η οποία περιλάμβανε προσευχές και μουσική, ήταν μία ιδέα του Jonas Simmerlein, θεολόγου και φιλόσοφου από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Τώρα είναι η ώρα», ήταν το…σύνθημα του φετινού συνεδρίου.

Το κήρυγμα, το οποίο καθοδηγήθηκε από άβαταρ δύο ανδρών και δύο γυναικών, επικεντρώθηκε στο να αφήσουν οι πιστοί πίσω το παρελθόν, να ξεπεράσουν τον φόβο του θανάτου και να μην χάσουν ποτέ την πίστη τους.

«Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη: «Είμαστε στο εκκλησιαστικό συνέδριο, εσύ είσαι ιεροκήρυκας… πώς θα ήταν μια εκκλησιαστική λειτουργία;», εκμυστηρεύτηκε ο Simmerlein στο AP.

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η Θεία Λειτουργία είχε μεγάλη προσέλευση και σύμφωνα με το AP οι εντυπώσεις ήταν ανάμικτες.

Πόσο καιρό άραγε θα πάρει έως ότου και άλλες ακόμα μεγαλύτερες εκκλησίες ανά τον κόσμο, από διαφορετικά δόγματα, ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο;;

Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως (και εδώ στην Ελλάδα) είδαμε ναούς να μετατρέπονται σε…εμβολιαστικά κέντρα σε χρόνο ρεκόρ, όπου οι ιερείς μιλούσαν για τα εμβόλια των Bill Gates και Μπουρλά.

el.gr