Στην σύλληψη ενός Αμερικανού τουρίστα που φέρεται να έσπασε γλυπτά μουσείου στην Ιερουσαλήμ, προχώρησαν οι ισραηλινές Αρχές.
Ειδικότερα, φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή αστυνομία δείχνουν δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα, που χρονολογούνται τον 2ο αιώνα, να κείτονται διαλυμένα στο πάτωμα του μουσείου.

Η αστυνομία ισχυρίζεται πως ο τουρίστας κατέστρεψε τα αγάλματα επειδή είπε ότι ήταν «ενάντια στην Τορά», που αποτελεί το πιο σημαντικό κείμενο του Ιουδαϊσμού.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του αρνήθηκε ότι ο πελάτης του ενήργησε από θρησκευτικό φανατισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το μουσείο, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως το προσωπικό ειδοποίησε την αστυνομία αφού είδε έναν άνδρα να καταστρέφει τα δύο αγάλματα.

Τα γλυπτά που καταστράφηκαν φέρεται πως ήταν το κεφάλι της Αθηνάς και ένα άγαλμα ενός γρύπα που πιάνει τον τροχό της μοίρας του Ρωμαίου θεού Νέμεσις.

Αμφότερα, αποτελούν μέρος της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου του Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο συντήρησης προκειμένου να αποκατασταθούν.

Ο 40χρονος Αμερικανός υπήκοος συνελήφθη επί τόπου και πέρασε από ανάκριση από την ισραηλινή αστυνομία. Η ταυτότητά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Το μουσείο χαρακτήρισε τη ζημιά «ανησυχητικό και ασυνήθιστο γεγονός» και καταδίκασε «κάθε μορφή βίας». Παρά το περιστατικό, όμως, όπως αναφέρεται, ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)