
×áñôïíïìßóìáôá ôïõ åõñþ. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του α’ τριμήνου του 2023 δίνει -μεταξύ άλλων- η ισχυρή ανάπτυξη κατά 5,2% του δ’ τριμήνου του 2022, μετατρέποντάς το από το χειρότερο (όπως αναμένονταν πέρσυι) σε ένα από τα πιο “καλά” τρίμηνα του χρόνου.
Η αρχική εκτίμηση για το α’ τρίμηνο του 2023, που έγινε πέρυσι το φθινόπωρο, ήταν κακή. Η υψηλή βάση σύγκρισης, αφού το α’ τρίμηνο του 2022 κατέγραψε αύξηση 7,9% με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ του Δεκεμβρίου, η “τεχνική” ύφεση η οποία αναμένονταν για την Ευρωζώνη το ίδιο διάστημα και η μεγάλη πιθανότητα για νέα εκτίναξη των τιμών της ενέργειας από την απότομη αύξηση της κατανάλωσης λόγω χειμώνα, οδηγούσε στην πρόβλεψη ότι το α’ τρίμηνο του 2023 θα είχε οριακά θετική ή αρνητική ανάπτυξη. Η προοπτική ήταν ότι τα επόμενα τρίμηνα ο ρυθμός ανάπτυξης να γίνει και πάλι θετικός, για να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 1,8%.
Η αλλαγή των δεδομένων
Η εκτίμηση αυτή άρχισε να αλλάζει από τον Νοέμβριο. Τότε, η τάση της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου, είχε αρχίσει να σταθεροποιείται. Παράλληλα, εξέλειπε και το ενδεχόμενο νέας αύξησης των τιμών ενέργειας. Η παράταση της καλοκαιρίας σε Ελλάδα και Ευρώπη απέτρεψε την κορύφωση της κατανάλωσης τους χειμερινούς μήνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Στην αγορά ενέργειας, η μέση τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε την υποχώρησή της, με τη μέση τιμή από την αρχή του χρόνου να διαμορφώνεται πλέον στα 57 ευρώ/MWh έναντι μέσης τιμής πάνω από 109 ευρώ/MWh το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Η Ευρωζώνη διέφυγε τελικά την ύφεση για το δ’ τρίμηνο και -όπως αναμένεται- μάλλον θα την αποφύγει και για το α’ τρίμηνο του 2023. Όπως είναι φυσικό, αυτό επηρέασε θετικά και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Μετά την αλλαγή των δεδομένων, η πρόβλεψη για το “ελληνικό” πρώτο τρίμηνο του 2023 άλλαξε ριζικά.
Θετική ανάπτυξη
Το ότι θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2023 εξασφαλίζει η χθεσινή πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το δ’ τρίμηνο του 2022, για την οποία καταγράφει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%. Το γεγονός αυτό δίνει μια θετική επίδραση της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, με τη χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ “χαμήλωσε” λίγο τη βάση σύγκρισης του πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, αναθεώρησε προς τα κάτω την αρχική εκτίμηση για την ανάπτυξη του α’ τριμήνου του 2022, από το 7,9% στο 7,5%.
Ένα ακόμη στοιχείο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη του α’ τριμήνου θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων (η οποία αποτελεί πρόδρομο δείκτη και για την ανάπτυξη), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε ανοδική πορεία και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων θα φτάσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ, από 525 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου, όχι μόνο από τα έσοδα από φορολογικές υποχρεώσεις του 2022 για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, αλλά και από τα φορολογικά έσοδα τα οποία είχαν προϋπολογιστεί για το 2023.
Συνεπώς, με την επιφύλαξη για την πορεία και του Μαρτίου, το α’ τρίμηνο του 2023 αναμένεται να κλείσει με θετική ανάπτυξη, ανατρέποντας τελείως την εκτίμηση του 2022.
από Capital.gr