Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων δημιούργησε με επιτυχία έναν χιμαιρικό πίθηκο που διαθέτει δύο σύνολα DNA, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για την ιατρική έρευνα και τη διατήρηση ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο πίθηκος, ένα είδος cynomolgus, έζησε για 10 ημέρες πριν υποβληθεί σε ευθανασία. Συνδυάζοντας βλαστικά κύτταρα από έναν πίθηκο cynomolgus με ένα γενετικά διαφορετικό έμβρυο από το ίδιο είδος, οι ερευνητές πέτυχαν την πρώτη στον κόσμο ζωντανή γέννηση μιας χίμαιρας πρωτευόντων που δημιουργήθηκε με βλαστικά κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Ο χιμαιρικός πίθηκος παρουσίασε σημαντική κυτταρική συνεισφορά από τα βλαστικά κύτταρα σε όλο το σώμα του, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές αναμένουν ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να είναι πολύτιμη για τη μοντελοποίηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Επιπλέον, η δημιουργία χιμαιρών πιθήκων ενέχει δυνατότητες για τη διατήρηση ειδών, ιδίως όταν επιτυγχάνεται μεταξύ δύο ειδών πρωτευόντων πλην του ανθρώπου, εκ των οποίων το ένα απειλείται με εξαφάνιση. Αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τις προσπάθειες αναπαραγωγής για την παραγωγή ζώων απειλούμενων ειδών.

Ενώ η ιστορία των χιμαιρών στην έρευνα χρονολογείται από τα χιμαιρικά ποντίκια στη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ποντίκια έχουν περιορισμούς στη μοντελοποίηση ανθρώπινων ασθενειών λόγω φυσιολογικών διαφορών.

Οι χίμαιρες ανθρώπου-ζώου, οι οποίες περιέχουν ορισμένα ανθρώπινα κύτταρα, έχουν επίσης διερευνηθεί για πιθανά οφέλη στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Ωστόσο, οι ηθικοί προβληματισμοί και η ανάγκη για λύσεις σε θέματα μεταμοσχεύσεων οργάνων οδηγούν τη συνεχιζόμενη έρευνα στον τομέα αυτό.

Κατά τη δημιουργία της χίμαιρας πιθήκου, καλλιεργήθηκαν βλαστικά κύτταρα από έμβρυα πιθήκου ώστε να είναι πολυδύναμα, ικανά να σχηματίζουν διάφορους κυτταρικούς τύπους που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία ενός ζωντανού ζώου. Τα επιλεγμένα κύτταρα εγχύθηκαν σε γενετικά διαφορετικά έμβρυα, με αποτέλεσμα 12 εγκυμοσύνες και έξι γεννήσεις ζωντανών παιδιών.

Η μελέτη προκάλεσε συζήτηση σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις της χρήσης πιθήκων στην επιστημονική έρευνα, δίνοντας έμφαση στη συμμόρφωση με τους κινεζικούς νόμους και τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν την έρευνα σε πρωτεύοντα θηλαστικά εκτός του ανθρώπου.

Οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ευημερία των ζώων και τις ηθικές προκλήσεις που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες.

katohika