ΤΡOΜΟΣ ΜΑΖΙΚΟY ΠΟΛEΜΟΥ

Μακελειό στη Γάζα, οι Ισραηλινοί έπληξαν εργαζόμενους της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen – 7 νεκροί

Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή με το Ιράν να υπόσχεται ότι θα απαντήσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι (8 Ιρανοί, 2 Σύριοι και ένας Λιβανέζος), ανάμεσα τους καιτρεις κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν ενημέρωσε ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος του στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να προχωρήσει σε μια «αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια κατακριτέα πράξη», με την Ουάσινγκτον να σπεύδει να ενημερώσει την Τεχεράνη πως δεν είχε καμία ανάμειξη αλλά ούτε και γνώση της ισραηλινής επίθεσης.
Ήδη η Hezbollah έχει σπεύσει να προειδοποιήσει πως η επίθεση αυτή του Ισραήλ θα τιμωρηθεί ενώ κλιμάκωση των συγκρούσεων καταγράφεται και με την Hamas μετά την ισοπέδωση του νοσοκομείου al Shifa.
Οργή όμως επικρατεί στις ΗΠΑ αλλά και στη διεθνή κοινότητα για τον αεροπορικό βομβαρδισμό εργαζομένων της αμερικανικής MKO World Central Kitchen που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 7 άνθρωποι, με το Ισραήλ να διαμηνύει πως θα πραγματοποιήσει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

Ιράν: Θα απαντήσουμε στο Ισραήλ

Μετά την χθεσινή ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, το Ιράν ανακοίνωσε πως θα απαντήσει αποφασιστικά στο Ισραήλ.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιφυλάσσεται του θεμιτού, αναφαίρετου δικαιώματός της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να παράσχει αποφασιστική απάντηση σε μια τέτοια κατακριτέα πράξη» επισημαίνει επιστολή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το οποίο ζητά να καταδικάσει αυστηρά την επίθεση του Ισραήλ και να λάβει μέτρα, όπως η πραγματοποίηση μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ιρανοί διπλωμάτες υποστήριξαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να λάβει μέτρα που να στοχεύουν στην άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για αυτό το έγκλημα.
Ήδη η Ρωσία έχει ζητήσει μια ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το βράδυ.

Ali Khamenei (Ιράν): Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί – Θα το κάνουμε να μετανιώσει

Σαφή απειλή στο Ισραήλ πως θα τιμωρηθεί για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei.
«Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας.
Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα» υπογράμμισε ο Ali Khamenei, τη στιγμή που ο πολιτικός του σύμβουλος, Ali Samhani τόνισε πως οι ΗΠΑ «παραμένουν άμεσα υπεύθυνες ανεξαρτήτως του αν γνώριζαν για την πρόθεση (του Ισραήλ) να εξαπολύσει αυτή την επίθεση».

Raisi (Ιρανός πρόεδρος): Δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο έγκλημα

Δεν θα μείνει αναπάντητο το άνανδρο αυτό έγκλημα υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi αναφερόμενος στην ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας.
«Μέρα την ημέρα βλέπουμε να δυναμώνει το μέτωπο αντίστασης και η απέχθεια και το μίσος των ελεύθερων εθνών ενάντια στην παράνομη φύση του Ισραήλ.
Αυτό το άνανδρο έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο» υποστήριξε ο Raisi, ο οποίος καταδίκασε την «απάνθρωπη, επιθετική και απεχθή πράξη εισβολής ως κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων».
«Το Ισραήλ ενέγραψε τις τυφλές δολοφονίες στην ημερήσια διάταξή του μετά τις επανειλημμένες ήττες και αποτυχίες που έχει υποστεί κατά της πίστης και της βούλησης των μαχητών του Μετώπου της Αντίστασης.
Θα πρέπει να ξέρει ότι δεν θα επιτύχει ποτέ τους ζοφερούς του στόχους με τόσο απάνθρωπα μέσα» επισήμανε ο Raisi.
Σημειώνεται πως Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν συνεδρίασε χθες παρουσία του προέδρου Raisi, και όπως αναφέρεται, έλαβε τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ρωσία: Επιθετική ενέργεια η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία

Το αεροπορικό πλήγμα που φέρεται να εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό είναι μια επιθετική ενέργεια διαμήνυσε το Κρεμλίνο και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αυτές τις “εντελώς απαράδεκτες” ενέργειες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν σπεύδει να καταλήξει σε συμπεράσματα, όμως “αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν όλα τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και είναι μια επιθετική ενέργεια”.

Επίθεση με 6 πυραύλους από F-35

Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας, μεγάλο μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε.
Σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρέσβης Hossein Akbari είπε πως το κτήριο της πρεσβείας χτυπήθηκε από 6 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από F-35, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κτήριο της πρεσβείας.

Στόχος ο Mohammad-Reza Zahedi

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν πως τρεις ανώτατοι αξιωματικοί του, και συγκεκριμένα οι Mohammad-Reza Zahedi, ανώτερος διοικητής των Φρουτών της Επανάστασης που επέβλεπε τις ενέργειες της παραστρατιωτικής ομάδας Quds σε Συρία και Λίβανο, Mohammad-Haji Rahim, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Quds στη Συρία και τον Λίβανο, Ταξίαρχος Hossein Amirollah, είναι ανάμεσα στους 8 Ιρανούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, την ώρα του πλήγματος, υπήρχε συνάντηση των Φρουρών της Επανάστασης με μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Ιρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο Mohammad-Reza Zahedi.
5_88.jpg
Τεράστια κλιμάκωση από Ισραήλ – Πυραυλικό πλήγμα από Ιράν

Η επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν είναι πρωτοφανής και αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ σημαντική κλιμάκωση από το Ισραήλ που απειλεί να προκαλέσει έναν γενικευμένο, περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Σε δηλώσεις του ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Hudson και πιρώην αξιωματούχος του State Department υποστηρίζει πως αυτό ήταν ένα τεράστιο πλήγμα κατά της ιρανικής Quds.
«Να περιμένετε να δείτε αντίποινα ιρανικών πυραύλων απευθείας εναντίον του Ισραήλ.
Από έναν πόλεμο με αντιπροσώπους πάμε σε μια άμεση σύγκρουση.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα πρέπει να κάνουν μια αποφασιστική κίνηση υψηλότερα όσον αφορά τον μακροοικονομικό κίνδυνο» υποστήριξε ο Asher, τη στιγμή που άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως το Ισραήλ να θέλει να προκαλέσει έναν πόλεμο με το Ιράν προκειμένου να σύρει τις ΗΠΑ στο πλευρό του.

ΗΠΑ: Καμία ανάμειξη

Πάντως, οι ΗΠΑ έσπευσαν να ενημερώσουν το Ιράν πως δεν είχαν καμία ανάμειξη ούτε και πρότερη ενημέρωση ή γνώση για αυτήν την ισραηλινή επίθεση.
Δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν απευθείας τους Ιρανούς ομολόγους τους.

Hezbollah: Θα τιμωρηθεί το Ισραήλ

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, με την Hezbollah να διαμηνύει πως η επίθεση αυτή των Ισραηλινών δεν θα περάσει χωρίς απάντηση.