Σε περίπου 13.000 εκτιμώνται οι νεκροί και οι τραυματίες από τον μέχρι στιγμής πόλεμο των 6 ημερών 

(συνεχές upd) Σε πολύ λεπτές ισορροπίες κινούνται μέχρι στιγμής οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas, καθώς υπάρχουν φόβοι πως ο πόλεμος των 6 ημερών θα πάρει περαιτέρω διαστάσεις και θα προκαλέσει μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που πληροφορίες κάνουν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία.
Στο Ισραήλ σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και πολεμικό συμβούλιο προκειμένου να καταρτιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα, τα οποία προβλέπουν αφενός χερσαία εισβολή στη Γάζα για την πλήρη εξάλειψη της Hamas αφετέρου πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα για στρατιωτικές συγκρούσεις με τη Hezbollah από το Λίβανο.
Πάντως, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υποστηρίζει ότι το ενωμένο Ισραήλ θα «συντρίψει» τη Hamas, πολλοί Ισραηλινοί στρατιωτικοί και ειδικοί αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος μιας χερσαίας εισβολής που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τεράστιο αριθμό θυμάτων στον ισραηλινό στρατό, και συνεπώς μια ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη δυσαρέσκειας των Ισραηλινών κατά της κυβέρνησης Netanyahu.
Από την πλευρά της η Hamas συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του εδάφους του Ισραήλκαι δηλώνει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια εισβολή των Ισραηλινών στην πολιορκημένη Γάζα, η οποία ισοπεδώνεται καθημερινά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τη στιγμή που διεθνείς οργανώσεις και κυβερνήσεις, προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και νερού.

https://obj.adman.gr/talos/2023/nbg/32567/index.html#click=https%3A%2F%2Ftalos.adman.gr%2Fclick%2F%406QOwvDjSD%3Aaq5CJ%3Ajuy%2F68135%2F96166%2F

Και ενώ στελέχη της Hamas καλούν τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να βγουν στους δρόμους αύριο Παρασκευή 13/10 για να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων και ζητούν από τα αραβικά κράτη της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Ιράν να προσέξει και να μην κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να το εμπλέξει στις πολεμικές συγκρούσεις.
Μάλιστα ο Biden σημείωσε πως 

ADVERTISEMENT

η αποστολή δύο αεροπλανοφόρων ανοικτά του Ισραήλ είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους Ιρανούς.

Netanyahu: Η Hamas σφάγιασε ολόκληρες οικογένειες – Blinken: Δεν εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους

Η Hamas σφάγιασε ολόκληρες οικογένειες, έκαψε ζωντανούς ανθρώπους, αποκεφάλισε είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken.
«Ο πρόεδρος Biden είχε δίκιο, όταν αποκάλεσε αυτά που έκανε η Hamas ως «πράξη απόλυτου κακού».
Θα πρέπει οι μαχητές της Hamas να αντιμετωπίζονται όπως αυτοί του Ισλαμικού Κράτους» υποστήριξε ο Netanyahu, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ να συμφωνεί ότι «η Hamas είναι ίδια με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».

Ο Blinken είπε πως περισσότερη στρατιωτική βοήθεια «έρχεται» για το Ισραήλ, επισημαίνοντας πάντως πως η Hamas δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό και ότι κυβερνά με καταπίεση.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.
Ωστόσο, το πώς θα το πράξει αυτό, έχει σημασία»
υπογράμμισε ο Blinken, ο οποίος ανακοίνωσε πως 25 Αμερικάνοι σκοτώθηκαν κατά την εισβολή της Hamas.

Μήνυμα Ισραήλ: Χωρίς νερό, τρόφιμα και ρεύμα η Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι

Η Γάζα δεν πρόκειται να λάβει τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι όμηροι διεμήνυσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Israel Katz, απορρίπτοντας κάθε παρέμβαση κυβερνήσεων και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να αρθεί η πολιορκία.
«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; 
Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, κανένας κρουνός νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους. 
Ανθρωπισμός για ανθρωπισμό. 
Και κανείς δεν θα μας διδάξει ηθική» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ.

Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 447 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι 1.417 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου και ότι 6.268 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μεταξύ των νεκρών είναι 447 παιδιά και 248 γυναίκες και 10 από τους νεκρούς είναι μέλη ιατρικού προσωπικού.

15_8.jpg
Την ίδια στιγμή πάντως απόγνωση επικρατεί στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες τη στιγμή που πολύ σύντομα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα και φάρμακα.

Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα 97 ομήρων

Στην ταυτοποίηση των 97 Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα προχώρησαν οι Ισραηλινοί, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός
«Ο στρατός ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου» είπε o Daniel Hagari εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοίνωσε πως 222 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, όταν και έγινε η επίθεση της Hamas.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Δεν θα μείνει ούτε ένας από τη Hamas 

Θα εξαλείψουμε την Hamas μέχρι τον τελευταίο μαχητή της, είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας, θα αλλάξουμε την πραγματικότητα στα σύνορα είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant κατά την τοποθέτηση του στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Κατά την τοποθέτηση του ο Gallant ανέφερε ότι στις 07:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου χιλιάδες μαχητές της Hamas εισέβαλαν στο έδαφος του Ισραήλ και άρχισαν πόλεμο κατά των παιδιών, των γυναικών και ολόκληρων οικογενειών του Ισραήλ.
«Χιλιάδες τρομοκράτες πέρασαν τα νότια σύνορα μας, εξαπολύοντας ταυτόχρονα χιλιάδες πυραύλους» είπε ο Gallant, ο οποίος παρουσίασε βίντεο και αδημοσίευτο υλικό με τις φρικαλεότητες των μαχητών της Hamas.
«Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έχουν ζήσει οι Ισραηλινοί από το 1945.
Πάνω από 100 απαχθέντες, πάνω από 1.000 νεκροί, πάνω από 3.000 τραυματίες, πάνω από 5.000 πύραυλοι και συνεχίζουμε να μετράμε» τόνισε ο Gallant, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει την Hamas μέχρι και τον τελευταίο μαχητή της.

Πολεμάμε για το μέλλον μας

«Είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας.
Θα αλλάξουμε την πραγματικότητα στο έδαφος.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα καταστρέψουν την Hamas.
Αυτός ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά θα επικρατήσουμε.
Και παρά τις δυσκολίες, είμαστε έτοιμοι να προστατεύουμε το λαό μας από κάθε απειλή» επισήμανε ο Gallant.

Περίπου 2.500 με 3.000 μαχητές της Hamas συμμετείχαν στην εισβολή

Την εκτίμηση ότι περίπου 2.500 με 3.000 μαχητές συμμετείχαν στην εισβολή της Hamas στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο 7 Οκτωβρίου διατυπώνουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι βάσει των ενημερώσεων από τον ισραηλινό στρατό, ένας αριθμός 1.000 με 2.000 μαχητών κατάφερε να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας ενώ έχουν εντοπιστεί τα πτώματα άλλων 1.500 Παλαιστινίων μαχητών.
«Συνεπώς μιλάμε για μια δύναμη 2.500 με 3.000 μαχητών που συμμετείχαν στην εισβολή» υποστηρίζει το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο i24, το οποίο ήταν αυτό που είχε μεταδώσει τα περί αποκεφαλισμού Ισραηλινών από τη Hamas.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζικούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως έπληξε στόχους της Hamas.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι 15 Παλαιστίνιοιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για βομβαρδισμό του καταυλισμού προσφύγων στην Jabalia, στη βόρεια Γάζα.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων αυτών εξουδετερώθηκε μια δύναμη καταδρομέων της Hamas, γνωστή ως Nachaba, μέλη της οποίας επιτέθηκαν στον οικισμό Otaf καθώς και ότι σκοτώθηκε ο Muhammad Abu Shamla, ανώτερο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της Hamas.

Εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια Δαμασκού και Χαλεπίου μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Επικαλούμενο συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Reuters ανέφερε ότι μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, τόσο το αεροδρόμιο της Δαμασκού όσο και εκείνο του Χαλεπίου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η Hamas προσπαθεί ακόμα να εισβάλει, τους έχουμε μπλοκάρει

Μαχητές της Hamas επιχειρούν ακόμα και τώρα να εισβάλλουν στο Ισραήλ αλλά τους έχουμε μπλοκάρει υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος προειδοποιεί πως όποιος πλησιάζει τα σύνορα στη Γάζα, θα πυροβολείται.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τα αεροπορικά χτυπήματα στη Γάζα νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 12/10 τα ξημερώματα είχαν ως στόχο μέλη της δύναμης Nakhba, επισημαίνοντας πως επικεντρώνεται στον εντοπισμό των μαχητών που οργάνωσαν την εισβολή στο Ισραήλ, αξιοποιώντας στοιχεία «μετά από ανάκριση ανθρώπων που συνελήφθησαν». 
«Ο Ισραηλινός Στρατός σκοπεύει να βάλει στο στόχαστρο την ανώτερη ηγεσία της Hamas, πέρα από τη στρατιωτική της πτέρυγα, αλλά και πολιτικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε κυβερνητικούς θεσμούς» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Richard Hecht, τονίζοντας ότι μαχητές της Hamas εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος δια θαλάσσης.
«Αναχαιτίσαμε μερικούς θαλάσσιους στόχους» είπε ο Hecht, αναφέροντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ασφαλίζουν τη συνοριακή περιοχή γύρω από τη Γάζα, «κτίζοντας μικρά οδοφράγματα με τανκ και αναχώματα για να ασφαλίσουν τα σύνορα».

Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει

Σύμφωνα με τον Hecht, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν κατακλύσει την περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα.
«Όποιος πλησιάσει τα σύνορα της Γάζας, θα πυροβοληθεί. 
Οποιοσδήποτε.
Κανείς δεν μπαίνει, κανείς δεν βγαίνει.
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια του πολέμου» είπε ο Hecht, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μια χερσαία εισβολή προέρχεται από την κυβέρνηση. 
Όσον αφορά τα περί αεροπορικής εισβολής χθες το βράδυ από τον Λίβανο, ο Hecht είπε ότι οι αναφορές ανεμόπτερα ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν αποτέλεσμα «ανθρώπινου λάθους».

Αυξάνονται νεκροί, τραυματίες

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός του πολέμου των 6 ημερών είναι τραγικός.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως μετρούν ήδη 1.354 νεκρούς και περίπου 6.050 τραυματίες μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπολογίζονται οι περίπου 1.500 μαχητές της Hamas που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, κείτονται νεκροί στο ισραηλινό έδαφος.
Όσον αφορά τους Ισραηλινούς, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς και 3.300 τραυματίες, εκ των οποίων οι 28 είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι 350 σοβαρά.
Συνολικά δηλαδή νεκροί και τραυματίες ξεπερνούν μέχρι στιγμής τους 13.000.

Διμέτωπο με Hamas, Hezbollah

Με το Ισραήλ να συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές και να ισοπεδώνει τη Γάζα, δύο είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα.
Πρώτον, εάν θα τολμήσει μια χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με τους 300.000 έφεδρους στρατιώτες που έχει κινητοποιήσει και δεύτερον εάν στον πόλεμο θα μπει μαζικά και αποφασιστικά η Hezbollah από το νότιο Λίβανο.
Σε δηλώσεις του στο Sky News ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Netanyahu, είπε πως το Ισραήλ ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό πως η Hesbollah θα κλιμακώσει την κατάσταση και για αυτό το λόγο, όπως είπε, το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για πόλεμο σε δύο μέτωπα».
«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. 
Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων» υποστήριξε ο Regev.
Ήδη ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις Ισραηλινών στρατιωτών έχουν αναπτυχθεί σε πολλές πόλεις στα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.
Όσον αφορά την εισβολή στη Γάζα, αυτό είναι ένα σενάριο που οι Ισραηλινοί θέλουν να το έχουν εξετάσει λεπτομερώς πριν το υλοποιήσουν, καθώς είναι σαφές πως είναι μεγάλος ο κίνδυνος ο ισραηλινός στρατός να υποστεί μεγάλο πλήγμα

banking news.gr