κι όχι αυτή με το ακριβότερο νερό, τις συχνότερες διακοπές, τους περισσότερους και υψηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους , τα πορίσματα εκατοντάδων σελίδων για κακοδιοίκηση και ρουσφέτια στα εισαγγελικά γραφεία και αλλά ων ουκ εστιν αριθμός;

ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη του Δ.Σ,

Με τη λήξη της θητείας του Δ.Σ της ΔΕΥΑΙ θα ήθελα να σημειώσω ότι αισθάνομαι περήφανος για τη δεκαετή συμμετοχή μου στη διοίκηση της επιχείρησης. Ως αντιπρόεδρος από το  2014-2019 και με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Θ.Μπέγκα και ένα άξιο Δ.Σ, αυτή η πενταετία χαρακτηρίστηκε  ως  μια πορεία ανάπτυξης και επιτυχίας για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (Δ.Ε.Υ.Α.Ι.). Η θητεία μας  σημαδεύτηκε από σημαντικά έργα, παροχές προς τους πολίτες και οικονομική εξυγίανση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου από το 2014-2019ξεκινήσαμε την αλλαγή της εικόνας της ΔΕΑΥΙ με νέο λογότυπο, ενοποιήσαμε  όλες τις υπηρεσίες με  μετεγκατάσταση όλων των τμημάτων σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες με ένα κλικ και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  ydata να συναλλάσσονται  μαζί μας, πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος και γενικότερης υλικοτεχνικής υποδομής ενώ για πρώτη φορά πετύχαμε να απαλλάξουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τα χρέη που όφειλαν οι ενοικιαστές τους,καταφέρνοντας να βεβαιώνονται σε εκείνους και όχι στους ιδιοκτήτες όπως συνέβαινε για πολλές δεκαετίες. 

Στο επίπεδο των έργων επιλύσαμε σημαντικά προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού, μελετήσαμε, εντάξαμε και δημοπρατήσαμε το  νέο βιολογικού, κατακυρώθηκε με  απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. ο ηλεκτρονικός ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός του έργου: «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Ακαθάρτων ΔΕ Ιωαννίνων», σε Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο και Σεισμόπληκτα (οικισμοί εντός λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι, που καταλήγει στην λίμνη Παμβώτιδα) και μια σειρά άλλων έργων σε Δ.Ε του Δήμου Ιωαννιτών. 

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η παροχή πρόσθετων υπηρεσιών προς το κοινό, με επιπλέον προνομιακά πλάνα και προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Προχωρήσαμε σε παροχές προς τους πολίτες ξεκινώντας από τους συνεπείς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν έκπτωση 15% για πληρωμές πριν τη λήξη του λογαριασμού τους, μειώσαμε 40% τα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης, ενώ στηρίξαμε τους ευάλωτους με κοινωνικάτιμολόγια καθώς και τους ανθρώπους με αναπηρία. 

Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης εξυγιάναμε τα οικονομικά της ΔΕΥΑΙ, την απαλλάξαμε από τα χρέη στην ΔΕΗ, ρυθμίσαμε χρέη της προς ΣΥΔΚΛΙ,  ξεμπλοκάραμε λογαριασμούς, και  αποπληρώσαμε εργολάβους και συνεργάτες που είχαν οφειλές από την εταιρία, ενώ σημαντικότερο όλων  πετύχαμε τη σταθεροποίηση των οικονομικών της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και την κερδοφορία της στο τέλος της θητείας μας το 2019. 

Σημαντικές παρεμβάσεις  όπως ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. ο οποίος αναδιαρθρώθηκε στο σύνολο του ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Διοίκησης και των εργαζομένων, έχει γίνει πλέον πιο σύγχρονος, πιο ευέλικτος και παρουσιάζει χαρακτηριστικά δημιουργίας ομάδων εργασίας και ανάθεσης ρόλων και αρμοδιοτήτων, άλλαξε τη τη λογική της συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσίας σε ένα μόνο πρόσωπο, χωρίς το οποίο να μην μπορεί να λειτουργήσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και βέβαια ο Κανονισμός Εργασίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. που συντάχθηκε για πρώτη φορά, Κανονισμός Εργασίας της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. (υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΡΓΑΝΗ: ΕΣ89/16-05-2019), ο οποίος παράλληλα με τον Ο.Ε.Υ. θεσπίζει ενιαίους και ομοιόμορφους κανόνες, που διέπουν την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζόμενων στη Δ.Ε.Υ.Α.Ι. στους οποίους περιλαμβάνεται και η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με βάση την αρχή της ισότητας και της διαφάνειας για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και την προαγωγή του κοινού συμφέροντος της Επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτή.

Συνολικά, θα ήθελα να τονίσω ότι η περίοδος 2014-2019ήταν ένα χρονικό διάστημα όπου η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. προχώρησε σε ουσιαστικές βελτιώσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων. Ο απολογισμός αυτός αποτελεί την αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε αυτήν την περίοδο.

Κατά τη περίοδο που βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών και συμμετείχα στο Δ.Σ της επιχείρησης προσπάθησα όπως και η παράταξη μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να δώσουμε όλες εκείνες τις προτάσεις και στηρίξεις στην διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. για να μπορέσει να συνεχιστεί η περίοδος της ευημερίας και να αποφύγει κινδύνους και πισωγυρίσματα.

Θεωρώ ότι εάν η νέα διοίκηση της, είχε αντιληφθεί τις πραγματικές μας προθέσεις και εμπιστεύονταν όσα σημειώναμε θα μπορούσε σήμερα να επαίρεται για μια ακόμη σημαντική περίοδο όπως αυτή του 2014-2019.

Κλείνοντας να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο και αντιπρόεδρο καθώς και τα μέλη της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. να επιτύχουν στους σκοπούς και τους στόχους, να  συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον,  με δέσμευση, επαγγελματισμό και φροντίδα για την εξυπηρέτηση του Δήμου και των Πολιτών.

Από την πλευρά μου όλα αυτά τα χρόνια  θεωρώ ότι άοκνα υπηρέτησα την ΔΕΥΑΙ και τους πολίτες από τη θέση του Αντιπροέδρου και μέλους του Δ.Σ να ευχαριστήσω τους πολίτες, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θ.Μπέγκα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ι, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους και όλους όσους μαζί δώσαμε μάχες που σήμερα αισθανόμαστε περήφανοι.

Με τιμή 

Ευθύμιος Χρυσοστόμου

Πρώην Αντιπρόεδρος και μέλος Δ.Ε.Υ.Α.Ι.