Το τελευταίο δεκαήμερο έξι περιβαλλοντικές μελέτες για τέτοιου είδους έργα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Πρόκειται για σταθμούς διαφορετικής ισχύος για κάθε περίπτωση.

Οι περιβαλλοντικές μελέτες αφορούν:

-Σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Κουσούρια» στην Καμπή

-Σταθμό στη θέση «Καλαμιά» της Καμπής

-Σταθμό με τη χρήση συσσωρευτών «Άρτα 2» στη θέση Βλαχέρνα του Δήμου Αρταίων

-Σταθμό με τη χρήση συσσωρευτών «Άρτα 1» στη θέση «Βρυσούλες» της ΔΕ Βλαχερνών.

-Σταθμό αποθήκευσης στη θέση «Μεσαριά» στο Χανόπουλο.

-Σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών στη θέση «Άγιος Γεώργιος» στα Δολιανά του Δήμου Πωγωνίου.

Η προώθηση των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται μετά από νόμο του 2022 και για να ξεπεραστούν προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο έχουν καθιερωθεί δύο κατηγορίες έργων.

Η μεν πρώτη αφορά σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης (μπαταρίες) που μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο και να συνδεθούν με το δίκτυο με απλή αδειοδοτική διαδικασία, και η δε δεύτερη σταθμούς αποθήκευσης που συνδυάζονται με έργα ΑΠΕ.

Η δεύτερη αυτή κατηγορία χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: α) Σταθμούς που δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο και β) σταθμούς αποθήκευσης που μπορούν και να δίνουν ενέργεια στο δίκτυο και να απορροφούν από αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η υποβολή κι άλλων περιβαλλοντικών μελετών για σταθμούς αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου.