Ποια σοβαρότητα και ποια αξιοπιστία μπορεί πλέον να έχει η οποια εξελισσόμενη νέα διαδικασία όταν υπάρχει τέτοια προϊστορία, απ τον μακαρίτη τον Τσοχατζόπουλο και ποια αξιοπρέπεια-για να το πούμε κι έτσι- μπορεί να υφίσταται και στις δυο πλευρές;

ΤΟ ΤΕΠΟΡΤΑΖ

Το 2001 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος  διαβεβαιώνε ότι «έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου και για τον σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί επιτροπή από το ΓΕΣ προκειμένου να αξιολογήσει τις προτεινόμενες εκτάσεις». Οι εκτάσεις αυτές ήταν στις περιοχές της Ζίτσας, του Αγίου Δημητρίου και των Μολοσσών. Κρίθηκαν ακατάλληλες και η ευθύνη είχε επιστρέψει στο Δήμο Ιωαννιτών προκειμένου να υποδείξει έκταση.

Το 2003 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, επικαλούμενος «λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικιστικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής» έκανε γνωστό ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποδέσμευση του στρατοπέδου και  την απόδοσή του στην πόλη.

Το 2008 ανακοινώθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία του ΥΠΕΘΑ με τον Δήμο Ιωαννιτών για παραχώρηση στον Δήμο ποσοστού 62% της έκτασης του Στρατοπέδου, κατόπιν τεχνικοοικονομικής μελέτης που είχε εκπονήσει ο Δήμος.

Ούτε τότε υπήρξε συνέχεια.

Το 2010 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά  στον βουλευτή  ΙωαννίνωνΣταύρο Καλογιάννη ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει την αξιοποίηση του στρατοπέδου σε συνδυασμό με τρόπους αξιοποίησης άλλων στρατιωτικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 2012 επί  Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλο το θέμα επανήλθε τόσο στη Βουλή όσο και από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Η Ελλάδα  είχε εισέλθει ήδη στα μνημονιακά χρόνια.. Οποιαδήποτε συζήτηση για την παραχώρηση του στρατοπέδου πάγωσε σχεδόν μέχρι το 2020.

Ο αείμνηστος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ επανέφερε το θέμα και έκανε τις πρώτες συζητήσεις με τον τότε Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Οι βάσεις για την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου είχαν τεθεί.

Τον Μάρτιο του 2023, στο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στα  Γιάννινα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου κάτι που επανέλαβε και στην προεκλογική ομιλία που έκανε σχεδόν δύο μήνες μετά.

Στο τέλος της εβδομάδας ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας μετείχε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής και με το πέρας της ανακοινώθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας για την παραχώρηση. Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη στην επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στα  Γιάννινααναμένεται να προσδιοριστούν όλα τα βήματα.

Μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου αναμένεται να συζητηθεί στο  Δημοτικό Συμβούλιο ενώ θα έχει ενδιαφέρον πιθανή ενημέρωση από τον Δήμαρχο για όσα ειπώθηκαν στην σύσκεψη της Αθήνας.