Οταν καλπάζει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα με ρυθμούς άνω του 10% σε μια κοινωνία χαμηλόμισθων και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλει να μειώσει τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ ώστε να μη διακυβευτούν σίγουρα φορολογικά έσοδα, επόμενο είναι οι υπουργοί να ψάχνουν εργαλεία για να δείξουν ότι κάτι κάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά δύο χρόνια τώρα.
Tο κάνουν επειδή γνωρίζουν ότι οι τιμές στα τρόφιμα όχι μόνο δεν θα μειωθούν, όπως εκείνοι λένε ότι επιδιώκουν, όχι μόνο δεν θα παγιωθούν έστω στα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να αυξάνονται επειδή αυξάνονται εκ νέου οι τιμές των καυσίμων, ανεβάζοντας το μεταφορικό κόστος για όλη την οικονομία, αλλά και επειδή και η συντριπτική καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου και της παραγωγής του σε αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα και ζωικό κεφάλαιο προκαλεί ήδη ελλείμματα σε εγχώριο γάλα, κρέας, μηδική και οπωροκηπευτικά και αναμένεται να οδηγήσει σε νέες μεγάλες ανατιμήσεις στα αντίστοιχα προϊόντα, σε μεγαλύτερο βαθμό όμως στο γάλα, το κρέας, στα τυριά και στη φέτα.

Καλάθι προσωπικής διαφήμισης

Πριν από ένα χρόνο κι ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 12%, ο Αδωνις Γεωργιάδης έφτιαξε το «καλάθι του νοικοκυριού» για να συγκρατήσει –υποτίθεται– τις τιμές στα τρόφιμα. Η αξία του μέτρου στο οποίο συμμετείχαν οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, επιλέγοντας ανάμεσα σε 51 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης μόνο ένα προϊόν που θα πρόσφεραν σε μειωμένη τιμή για μία βδομάδα, υπήρξε εξαρχής αμφίβολη, καθώς οι περισσότερες αλυσίδες γέμισαν τα «καλάθια» τους με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που έτσι κι αλλιώς διέθεταν σε χαμηλότερη τιμή από τα επώνυμα.
Ενώ το μέτρο συνήγειρε πολλές ενστάσεις και από τους φορείς των μικρομεσαίων αλλά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Αδ. Γεωργιάδης το υιοθέτησε, το διαφήμισε, το χρησιμοποίησε κατά κόρον ως αφορμή για βόλτες στα σουπερμάρκετ παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών καμερών –ως προσωπικό επικοινωνιακό εργαλείο δηλαδή– σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις περί δήθεν υψηλών προστίμων για αισχροκέρδεια που επέβαλλαν δεξιά κι αριστερά οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου του. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παρέμεινε καρφωμένος σε επίπεδα άνω του 10%.
Επειδή το «καλάθι» δεν είχε αποτέλεσμα, η κυβέρνηση εισήγαγε αργότερα το Market Pass. Τελειώνει όμως οριστικά τον Οκτώβριο, ενώ το πρόβλημα της ακρίβειας επιδεινώνεται. Γι’ αυτό ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επιχειρεί να εισαγάγει τώρα τα δικά του τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας, που αν μη τι άλλο αποκαλύπτουν και πόσο κορόιδευε τον κόσμο ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Μόνιμη μείωση τιμής» κατά τουλάχιστον 5%

Το πρώτο μέτρο, η «μόνιμη μείωση τιμής», είναι μέτρο με προαιρετικό χαρακτήρα, στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όσες βιομηχανίες και χονδρέμποροι επιθυμούν, μειώνοντας κατά τουλάχιστον 5% τις τιμές ορισμένων προϊόντων τους και κρατώντας τες σταθερές για έξι μήνες. Η εφαρμογή του θα γίνει μέσω σήμανσης με ταμπελάκι των συγκεκριμένων προϊόντων στο ράφι, που θα λειτουργήσει ως κράχτης. Η ελπίδα ότι θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους είναι και το κίνητρο για όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να συμμετέχουν. Η τιμή βάσης για τη σύγκριση στους ελέγχους είναι η τιμή της 19ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή της παραμονής των αρχικών εξαγγελιών Σκρέκα.
Το δεύτερο μέτρο είναι η υποχρέωση των σουπερμάρκετ να στέλνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους. Η υποχρέωση αφορά τις αλυσίδες με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ και πρέπει να κοινοποιούν στο υπουργείο όχι μόνο τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις αλλαγές που κάνουν σε αυτούς οι προμηθευτές, για να βρίσκει η υποστελεχωμένη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) πού πρέπει να κάνει ελέγχους περί αισχροκέρδειας.