Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος, που πουλούσε προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία της Αθήνας, ώστε να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ενώ ο κύκλος των εμπλεκομένων όλο και διευρύνεται

Ο ιθύνων νους του κυκλώματος, η «Νάνσυ» έχει παρελθόν στις απάτες  καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική δικογραφία, η 43χρονη με καταγωγή από την Πάτρα, που είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τη δομή, την ιεραρχία και τη δράση της σπείρας με κέρδη άνω των 700.000 ευρώ ανά έτος, είχε συλληφθεί δύο ακόμη φορές κατά το παρελθόν για διάπραξη κακουργημάτων

Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης καθώς, παριστάνοντας τη μεσίτρια, αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας 120.000 ευρώ. Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει την παράνομη πράξη της καθώς πιάστηκε στα πράσα.

Το 2010, βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τον νόμο, αντιμετωπίζοντας αυτή τη φορά την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, ύψους περίπου 125.000 ευρώ, από το γραφείο ασφαλίσεων όπου εργαζόταν εκείνη την περίοδο. Και στις δύο περιπτώσεις τής είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η 43χρονη αρχηγός του κυκλώματος, που συνελήφθη μαζί με 13 ακόμη μέλη της, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά ρολόγια.

Επόπτες Υγείας, δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού στο κύκλωμα εκβιαστών!

Επόπτες Υγείας ήταν οι 12 από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα εκβιαστών που αποσπούσε χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματίες προκειμένου να «καλύπτουν» τις παρανομίες τους ή να κάνουν τα στραβά μάτια σε ελέγχους. Στο κύκλωμα εμπλέκονται μεταξύ άλλων, δημοτικοί αστυνομικοί αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Οι 12 Επόπτες υγείας της Περιφέρειας Αττικής (9 εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και 3 στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα) τέθηκαν σε αργία, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει αλλαγές και μετακινήσεις. «Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά ο οποίος δρομολογεί αλλαγές όπως θέσπιση δικλείδων ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας και αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση.

Φερόμενη αρχηγός του κυκλώματος είναι η 43χρονη «Νάνσυ» από την Πάτρα, η οποία έχει δεσμό με έναν από τους δημοτικούς αστυνομικούς, ο οποίος ήταν επίσης ψηλά στην ιεραρχία του κυκλώματος. Η 43χρονη έφερε πάνω της ένα σημειωματάριο όπου αναγράφονταν αναλυτικά τα καταστήματα και δόσεις που καλούνταν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες.  Εισπράκτορας ήταν ένας 55χρονος, ο οποίος εκτελούσε και χρέη οδηγού για την αρχηγό του κυκλώματος.

Σε αναστολή τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στη σπείρα εκβιαστών

Nωρίτερα, η Χαριλάου Τρικούπη έθεσε σε αναστολή τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των δύο στελεχών: «Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι και οι δύο είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων με απόφαση της Λίνας Μενδώνη. Πρόκειται για τους Ι. Π.  μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, γραμματέα του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ ΥΠΠΟ και πρώην πρόεδρο ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τον Γ. Β. αναπληρωτή γραμματέα τομέα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο ενιαίου συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων.

«Δεν είναι καινούργιο, το ζούμε χρόνια»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς μίλησε για ένα χρόνιο φαινόμενο: «Οι εκβιασμοί δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς είναι κάτι το οποίο το ζούμε πάρα πολλά χρόνια και βλέπουμε ό,τι οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης είναι έρμαια στα χέρια του οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού. Και θέλω να τονίσω ό,τι δεν υπάρχουν μόνο σωστοί δημόσιοι λειτουργοί, υπάρχουν δυστυχώς και κακοί. Και εκεί πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τέτοιες ενέργειες οι οποίες και εκθέτουν τις αρχές και από την άλλη μεριά εκβιάζουν τους επαγγελματίες» είπε και πρόσθεσε ότι ο «ο φόβος είναι αυτός που κρατάει τα στόματα κλειστά και αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλά επίπεδα της δημόσιας διοίκησης».

Για κύκλωμα που απλώνεται σε περισσότερες από τρεις δημόσιες υπηρεσίες, μίλησε ο  Βασίλης Πολυμερόπουλος, μέλος εκτελεστικής γραμματείας ΑΔΕΔΥ: «Κοιτάξτε είναι ένα λυπηρό γεγονός και ένα γεγονός το οποίο δεν τιμά κανέναν, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας, υπάρχουν καλοί, κακοί, μέτριοι και αυτά τα φαινόμενα είναι άκρως καταδικαστέα και δυστυχώς είναι προς συζήτηση , όχι το ότι δόθηκε μια μίζα ή ότι πίεσε κάποιος. Εδώ πέρα έχουμε ένα κύκλωμα, αυτό είναι πρωτοφανές. Έχουμε ένα κύκλωμα το οποίο είναι επιπεδοποιημένο, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη δομή, το οποίο απλώνεται σε τρεις ή τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι το οποίο είναι σπάνιο και αυτό μας προβληματίζει, γιατί ξεφεύγει από τη κλασική αντίληψη».

από makeleio.gr