Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια τεράστια δομή που φιλοξενεί τουλάχιστον 20 τεράστιους γαλαξίες.
Η δομή, που ονομάστηκε «Cosmic Vine», που σημαίνει “Κοσμικό Αμπέλι”, λέγεται ότι έχει μήκος περίπου 13 εκατομμύρια έτη φωτός και πλάτος 0,65 εκατομμύρια έτη φωτός. Είναι τόσο ογκώδης που κάνει τον γαλαξία μας, να μοιάζει με μια αμελητέα κουκκίδα σκόνης στο απέραντο σύμπαν.

Για να θέσουμε αυτόν τον αριθμό σε προοπτική, εάν είχαμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ταχύτητα φωτός, θα χρειαζόμασταν περίπου 100.000 χρόνια για να ταξιδέψουμε σε ολόκληρο τον Γαλαξία μας, αλλά ακόμη και το ταχύτερο ανθρωπογενές αντικείμενο, το Parker Solar Probe της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας της NASA ταξιδεύει στο 0,064 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός.

Η ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Shuowen Jin του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας εντόπισε ένα νέο αντικείμενο η διερεύνηση του οποίου λέγεται ότι είναι θεμελιώδης για την κατανόησή μας για το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Τι είναι το «Κοσμικό Αμπέλι»;

Η δομή, λέγεται ότι αποτελείται από τουλάχιστον 20 τεράστιους γαλαξίες και έξι υπερπυκνότητες γαλαξιών, που θα έφταναν συνολικά 260 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Το Cosmic Vine παρατηρήθηκε σε μια μετατόπιση 3,44 στο πεδίο Εκτεταμένης Λωρίδας Groth (EGS) που παρατηρήθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), που σημαίνει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, το σύμπαν ήταν μόνο ένα μωρό 2,5 δισεκατομμυρίων ετών όταν η δομή έκανε την εμφάνισή της. Οι τρέχουσες μέθοδοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος στα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τι αναφέρεται ότι κάνει αυτή την ανακάλυψη σημαντική

Το Cosmic Vine είναι μια εξαιρετικά μακρά και μεγάλη δομή, η οποία φιλοξενεί επίσης δύο από τους πιο ογκώδεις γαλαξίες που έχουν βρεθεί ποτέ σε μια τόσο υψηλή μετατόπιση προς το κόκκινο – τον Γαλαξία Α και τον Γαλαξία Ε.

Ογκώδεις και πυκνές δομές γαλαξιών όπως το Cosmic Vine γίνονται αντιληπτές ως πρόδρομοι σμήνων γαλαξιών που είναι τα μεγαλύτερα βαρυτικά δεσμευμένα συστήματα στο σύμπαν.

Ως εκ τούτου, η μελέτη προτείνει ότι δεδομένου ότι το Cosmic Vine δεν είναι ένα ιογενοποιημένο σύστημα, είναι καθ’ οδόν να γίνει ένα σμήνος γαλαξιών και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για το σχηματισμό τέτοιων σμηνών και την εμφάνιση τεράστιων γαλαξιών μέσα σε αυτά.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών προτείνει επίσης μια περαιτέρω διερεύνηση γαλαξιών σε ηρεμία σμήνων σε υψηλές μετατοπίσεις στο κόκκινο, κάτι που πιστεύει ότι θα ήταν σημαντικό για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν.