Με το που άρχισαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν το θέμα της εισβολής των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ, οι επενδυτές που κινούνται στον χώρο των εμπορευμάτων, κυρίως του χρυσού και το πετρελαίου, ενθυμούμενοι παλαιότερες αντίστοιχες καταστάσεις, έλαβαν αγοραστικές θέσεις. Ωστόσο, το ράλι το οποίο ανέμεναν, δεν ξετυλίχτηκε στις οθόνες των συναλλαγών τους.  

Η μικρή εκτόξευση της τιμής των συμβολαίων του Brent Oil από τα $84,40 στα $88,50 δεν είχε συνέχεια. Και μάλιστα η εβδομαδιαία διαγραμματική τεχνική εικόνα που ήταν στο «strong buy», δηλαδή στις ισχυρές αγορές, ανεστράφη και σε ημερήσια εικόνα είναι πλέον «strong sell», δηλαδή στις ισχυρές πωλήσεις, ενώ η εικόνα των μηνιαίων τεχνικών δεδομένων εξακολουθεί να καταγράφει  αγοραστικό ενδιαφέρον. Με την τιμή των $100 το βαρέλι να αποτελεί ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο για τους παραγωγούς και έναν εφιάλτη για τους καταναλωτές υδρογονανθράκων. 

Ημερήσια Τεχνική  Εικόνα

Εβδομαδιαία Τεχνική Εικόνα

Μηνιαία Τεχνική Εικόνα

Είναι γεγονός ότι πέρα από την ψυχολογική αναστάτωση των επενδυτών και την ανάκληση στη μνήμη μας αντίστοιχων στιγμών στην ιστορία των αγορών, η πραγματικότητα των αριθμών δεν έχει μεταβληθεί. Η παραγωγή και η προσφορά πετρελαίου δεν έχει επηρεαστεί από τη «φωτιά» της Μέσης Ανατολής. Η μόνη αγορά που επηρεάστηκε είναι αυτή του φυσικού αερίου μετά από τη προληπτική παύση λειτουργίας των εξορύξεων στο Tamar που εκμεταλλεύεται η Chevron. Μια κίνηση που επηρεάζει και την Αίγυπτο, που με τη σειρά της θα αναστατώσει τις μεταφορές φορτίων LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ενώ το όνομα του Ιράν, εμπλέκεται πίσω από τη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η αγορά δεν δείχνει να ανησυχεί, σχετικά με την απρόσκοπτη ροή ιρανικού πετρελαίου στο σύστημα. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν επί προεδρίας Τραμπ, είχε περιοριστεί κάτω από τα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα με τον Λευκό Οίκο να κάνει τα στραβά μάτια, η παραγωγή πετρελαίου στην Τεχεράνη έχει αυξηθεί κατά 50%, με τις εξαγωγές να υπερβαίνουν τα επίπεδα των 2 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση. Στον ακόλουθο πίνακα παρακολουθούμε τη πορεία των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου από το 2010 μέχρι σήμερα.

Παραγωγή πετρελαίου 2010 -2023 σε εκατ. βαρέλια την ημέρα

Εάν βέβαια στην πορεία υπάρξουν απτές αποδείξεις συμμετοχής του Ιράν στις ενέργειες της Χαμάς, πέραν της «ηθικής στήριξης», τότε όλα τα σενάρια είναι ανοικτά καθώς οι ΗΠΑ θα κληθούν από τον πιο κοντινό τους σύμμαχο, δηλαδή το Ισραήλ, να πάρουν θέση.

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας έχει αποκλιμακώσει τις εκτιμήσεις της για την αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου μέσα στο 2024 στα 880 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, από το 1 εκατ. βαρέλια που προέβλεπε σε προηγούμενη έκθεση της. Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τα αποθέματα τους κατά 12,9 εκατ. βαρέλια, σε μια σαφή στροφή απέναντι στην πολιτική που ακολουθούσαν τόσον καιρό. Καθώς μείωναν τα αποθέματα τους, ώστε η επιπλέον προσφορά να οδηγεί σε αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν, πως οι αγορές βρίσκονται σε μια κατάσταση ισορροπίας. Μια ισορροπία που θα μπορούσε να διαταραχθεί σχετικά εύκολα σύμφωνα με την Aramco, που επιθυμεί η αγορά να είναι «σφιχτή» και να μην μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα το στοίχημα της αναστάτωσης της αγοράς από τις εξελίξεις στο Ισραήλ, προς το παρόν δεν εμφανίζεται στις προμετωπίδες των αναλύσεων. 

Όσον αφορά τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα κυμανθεί στα $90 μέσα στο 2024. Η Barclays στα $97. O EIA βλέπει την τιμή στα $85. Η Morgan Stanley εκτιμά πως η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει στα $70 με $75 μέσα στο 2024, ενώ η Goldman Sachs παρουσιάζεται σαν η πλέον αισιόδοξη δίνοντας τιμές από $97 έως $100 από liberal.gr