Ποια στελέχη της κυβέρνησης πήγαν στην Κρήτη για την Τελετή Έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων 2023.

Στη Θεσσαλία πνίγονται, πεθαίνουν και υποφέρουν, αλλά στην Κρήτη Υπουργοί και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, παρά το εθνικό δράμα που βιώνει η χώρα, ξεκίνησαν κανονικά τη γιορτή στην Τελετή Έναρξης των τρίτων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023»!

Α! Τουλάχιστον, πριν από το τελετουργικό της γιορτής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των θυμάτων από τις πλημμύρες.

Η τελετή έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη (πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού), του γ.γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου και του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) Ντάβιντε Τιτζάνο, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Με απόλυτο σεβασμό στο δράμα των πληγέντων Ελλάδας και Μαρόκου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης των τρίτων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023»

Οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες “Ηράκλειο 2023” ξεκίνησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης με μια ωδή στη «Μητέρα Γη» και με σεβασμό στην οδύνη των συνανθρώπων μας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και τον θανατηφόρο σεισμό στο Μαρόκο.

Πριν από το λιτό τελετουργικό, που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντάβιντε Τιτζάνο, πρόεδρος της ΔΕΜΑ, που ευχήθηκε στην Ελλάδα και το Μαρόκο να καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη συνθήκη και εξήρε τις προσπάθειες των διοργανωτών.

Όπως ανέφερε στο σημείωμά του σκηνοθέτης του καλλιτεχνικού δρώμενου, Σταύρος Λίτινας «η παντοδύναμη φύση ήταν το “τιμώμενο πρόσωπο” της Τελετής Έναρξης των Αγώνων, που βασίστηκε στον επτάστροφο λαβύρινθο, τον οποίο συναντάμε στις περισσότερες ακτές της Μεσογείου και είναι γνωστός με το όνομα “Κρητικός Λαβύρινθος”». Ο Κρητικός Λαβύρινθος έχει μια είσοδο και ένα μονοπάτι χωρίς αδιέξοδα.

Ο κ. Λίτινας εκμεταλλεύτηκε αυτό το ισχυρό σύμβολο, προκειμένου να επικοινωνήσει στο κοινό έννοιες, όπως ο σεβασμός στη «Μητέρα Γη», η ισότητα και η συναδέλφωση των λαών. Ισχυρά και πάγια μηνύματα του ίδιου του Αθλητισμού.

Μυθολογικές μορφές όπως η βασίλισσα Πασιφάη, η Αριάδνη, ο Μινώταυρος και ο Θησέας ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της χορογραφίας που εξελίχθηκε βασισμένη σε στοιχεία από το μυθικό κόσμο των Μινωϊτών.

Το κοινό παρακολούθησε, μέσα από συμβολισμούς και στοιχεία της κρητικής κουλτούρας τη μετάβαση του ανθρώπου από την εποχή της λατρείας της Σελήνης στη λατρεία του Ήλιου, από την εποχή της θηλυκής ενέργειας στην αρσενική, από την ειρήνη και το σεβασμό στη φύση, στον ανταγωνισμό.

Τρεις κύκλοι ζωής-θανάτου, άνοιξαν και έκλεισαν και συμβόλισαν τη συνεχή αναγέννηση της φύσης.

Το υψηλής αισθητικής δρώμενο εκτελέστηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου».