Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Rafah της Νότιας Γάζας σε συνεδρίασή του, που συγκαλείται, κατόπιν αιτήματος της Νότιας Αφρικής.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο του ΟΗΕ δίνει σαφή εντολή το Ισραήλ να σταματήσει την επέμβαση στη Rafah, να ανοίξει την ανθρωπιστική δίοδο στην περιοχή, για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε παρατηρητές και να δώσει εξηγήσεις για τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει τη γενοκτονία. 
Κατόπιν επίσημου αιτήματος της Νότιας Αφρικής που ζήτησε έκτατα μέτρα κατά του εβραϊκού κράτους, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφαση – χαστούκι για το Ισραήλ.
Μάλιστα, Nawaf Salam, επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, διεμήνυσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην πειορχή της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο, «επιδεινώθηκε περαιτέρω» από την τελευταία δικαστική απόφαση του Μαρτίου.

Τέλος, το ICJ διέταξε το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός σχετικά με την πρόοδό του ως προς την εφαρμογή των μέτρωνπου καθόρισε το θεσμικό όργανο. 

Έκτακτη υπουργική σύσκεψη συγκαλεί ο Netanyahu για την από φαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Την ίδια στιγμή πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη νότια Γάζα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του
Η σύσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Καλωσορίζει την απόφαση η Παλαιστινιακή Αρχή 

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Rafah, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Nabil Abu Roudeina.
Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, διέταξαν νωρίτερα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

To … βιολί του το Ισραήλ – Συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Rafah

Παρά την ετυμηγορία – κόλαφο του Δικαστηρίου, Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της Rafah, με το Τελ Αβίβ να στέλνει, έτσι, μήνυμα για το πως θα αντιδράσει στην απόφαση και για το κατά πόσο θα … ευθυγραμμιστεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 
Τη σχετική εξέλιξη μετέδωσε ο ανταποκριτής του Anadolu στη Γάζα.