Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το επίμαχο ζήτημα του «μπαζώματος» του σημείου όπου συνέβη του σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που οδήγησε στον θάνατο 57 πολίτες με την κυβέρνηση να είναι πλέον έκθετη.

Μετά την δήλωση στη Βουλή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις βάσει του ειδικού σχεδίου των ανθρωπίνων απωλειών, ήρθε η άμεση απάντηση από τον Συντονιστή της Πυροσβεστικής που ξεκαθάρισε ότι δεν διέταξε καμία παρέμβαση!

«Απαντήσεις απ’ αυτούς λοιπόν», είπε ο κ. Τριαντόπουλος αναφορικά με απομάκρυνση των βαγονιών αλλά σήμερα ο Συντονιστής της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας απάντησε και η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο Ευάγγελος Φαλάρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου διέψευσε τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο λέγοντας: «Ουδέποτε ζήτησα να μπαζωθεί ο χώρος όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είμαι κατηγορηματικός ως προς σ’ αυτό και θλίβομαι για ότι ελέχθη. Δουλέψαμε 180 άνδρες της Πυροσβεστικής στο σημείο και κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μας σε συγκεκριμένα πεδία. Ας μην μας εμπλέκουν σε άλλα ζητήματα».

Ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας μέχρι πριν από ένα μήνα (προήχθη πλέον σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδας), διέψευσε ουσιαστικά τον υφυπουργό που εμφανίστηκε ως πλήρως αναρμόδιος, λέγοντας πως δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, και ότι εκείνος δεν έδωσε τέτοια εντολή.

«Οι αρμόδιοι το αποφάσισαν έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος που πλέον μένει έκθετος και υποχρεωμένος να απαντήσει.

Η απάντηση Φαλάρα

«Προσωπικά ζήτησα δύο φορές, μία στις 2.30 και μία στις 4.30, να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη που ήταν χιλιάδες τόνοι και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε να υπάρχουν κροκάλες και ψηφίδες προκειμένου να είναι σταθερό το έδαφος. Όταν σηκώθηκαν τα βαγόνια και εμείς ελέγξαμε ότι δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο σημείο, παραμείναμε εκεί μέχρι την Παρασκευή, οπότε κι αποχωρήσαμε. Επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους και είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό: Ουδέποτε ζήτησα εκχωμάτωση και μπάζωμα του χώρου. Είμασταν 180 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος εκεί και δεν δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θλίβομαι για ότι ελέχθη σήμερα στη Βουλή από τον κ. Τριαντόπουλο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο» ήταν η τοποθέτηση- απάντηση του κ. Φαλάρα στα λεγόμενα του υφυπουργού.

Επίσης σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν θεωρεί πως γίνεται προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στην Πυροσβεστική προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό κόστος ο κ. Φαλάρας απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Ας μην μας εμπλέκουν ως Πυροσβεστική και σε άλλα ζητήματα», την ώρα που οργιάζει η φημολογία ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε στρατιωτικό υλικό εν κρυπτώ.