Ασφαλή είναι τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα και ωάρια, τα οποία παραμένουν στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης των Χανίων, η οποία έκλεισε, με την κατηγορία της εμπορίας βρεφών.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς «έχουν προβεί σε σειρά ενεργειών για τη διαφύλαξη του κρυοσυντηρημένου γεννητικού υλικού της συγκεκριμένης Μονάδας, με σκοπό τη απόδοσή του στους δικαιούχους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεννητικό αυτό υλικό θα μεταφερθεί σε άλλη Τράπεζα Κρυοσυντήρησης. Για την όλη διαδικασία μεριμνούν το υπουργείο Υγείας, οι δικαστικές Αρχές και η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο μήνα, έχουν παραδοθεί στους βιολογικούς τους γονείς επτά βρέφη, τα οποία γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, συνεργαζόμενες με τη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης των Χανίων. Υπενθυμίζεται ότι – συνολικά- τέσσερις υπεύθυνοι για τη λειτουργία της και εργαζόμενοι σε αυτήν, έχουν προφυλακιστεί.

Τα βρέφη, που είναι όλα υγιή, γεννήθηκαν στο Γενικό νοσοκομείο Χανίων και φιλοξενήθηκαν στη Μονάδα Νεογνών του ίδιου νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία της ταυτοποίησης του DNA, υπήρξε άψογη συνεργασία μεταξύ του νοσοκομείου και της Εισαγγελίας Χανίων, ενώ η λήψη του γενετικού υλικού έγινε παρουσία δικαστικού πραγματογνώμονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ζευγάρια Αυστραλών παρέλαβαν τα παιδιά τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, αντίστοιχα και αναχώρησαν για τη χώρα τους.

Ένα βρέφος παρέλαβε ένα ζευγάρι Ελλήνων, ενώ δίδυμα βρέφη παρέλαβαν, αντίστοιχα, ένα ζευγάρι από τη Μ.Βρετανία και ένα από την Ιταλία.

Στη Μονάδα Νεογνών του Γενικού νοσοκομείου Χανίων, παραμένει, ακόμη, ένα βρέφος, η μητέρα του οποίου εννέα ημέρες μετά τη γέννησή του, συνελήφθη στο αεροδρόμιο, κρατώντας το στην αγκαλιά της, ως ύποπτη για τη συμμετοχή της στην υπόθεση που αφορά τη συγκεκριμένη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Η γυναίκα δεν κρατείται, αλλά το παιδί έχουν αναλάβει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης, που την αφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των γυναικών, που είχαν αναλάβει το ρόλο της παρένθετης μητέρας και συνεργάζονταν με τη Μονάδα Εξωσωματικής, υπάρχουν έγκυες, που πρόκειται να γεννήσουν έως το τέλος Οκτωβρίου.

makeleio