Από Τζούλια Λιακοπούλου

Συμπληρώνονται  πέντε (5)χρόνια από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018. Ημέρα Εθνικού Πένθους!

Υπάρχει Δικαιοσύνη σ’ αυτήν τη χώρα, ανεξάρτητη και όχι εγκάθετη του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού; Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει…!!!

22  Ιουλίου 2018!  Μία  ημέρα  πριν  το  λαμπάδιασμα  των  πάντων,  ο  υδράργυρος  είχε  βάλει  τ’  άρβυλά  του  και  σκαρφάλωσε  τις  κορυφογραμμές.  Ο  ορίζοντας  πυρρόχρους,  προάγγελος  της  φλόγας  που  κατάκαψε  απ’  άκρη  σ’  άκρη  την  Αττική (και όχι μόνο…)   και  την  Εθνική  μας  Υπερηφάνεια.  Βοούσαν  τα  δέντρα,  φώναζαν,  έτριζαν,  νοιώθοντας  την  καταστροφή  να  έρχεται  καλπάζοντας.  Κι  εκεί,  κατά  το μεσημέρι της  23ης  Ιουλίου,  τα  ταχυφλεγή  δάση  μας  έγιναν  παρανάλωμα  του  πυρός,  παρασύροντας  στον  εωσφορικό,  μακάβριο  χορό  τους  ανθρώπους, ζώα,  περιουσίες!   Η  μία  εστία   πίσω  από  την  άλλη,  σα  μία  φωτιά  να  διέσχισε  όλη  την  επικράτεια.  Η  νύχτα  να  φλέγεται  κι  η  μέρα  να  ξημερώνει  νύχτα…  Παχύ  στρώμα  καπνού  και  σκόνης  κάλυπτε  τα  πάντα  και  πάνω  ψηλά  το κόκκινο, ματωμένο φεγγάρι…

Στις  καπνισμένες  οθόνες  των  τηλεοπτικών  καναλιών,  τις  συγκλονιστικές  εικόνες  της  φωτιάς,  ακολουθούσαν  οι  συγκλονιστικές  αφηγήσεις  των  ανθρώπων  και  οι  αγωνιώδεις  προσπάθειές  τους,  μέσα  στο  μαύρο  τοπίο,  να  σωθούν και να σώσουν  ό,τι  μπορούσαν…

Συμπληρώνονται  πέντε (5)χρόνια από την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018. Ημέρα Εθνικού Πένθους!

Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, με την εκατόμβη θυμάτων, παραμένει στις ψυχές των  συγγενών των ανθρώπων που έχασαν τόσο τραγικά την ζωή τους, ένα μαύρο αγκάθι που τους ματώνει καθημερινά!  Οι άνθρωποι που επέζησαν από τις τραγικές εκείνες ώρες, περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους καμένους και πνιγμένους! Η μακρά διαδικασία είναι έως ένα βαθμό αναμενόμενη για τα Ελληνικά δεδομένα, κρύβει όμως έντονο, σκοτεινό παρασκήνιο…  Μέσα από δικαστικά έγγραφα και μαρτυρίες, αποκαλύπτεται πώς αυτά τα 5 χρόνια, κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία, με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία… Στα  οκτώ χρόνια (8), το πλημμέλημα (όπως το έχουν χαρακτηρίσει…) παραγράφεται.

Πέντε χρόνια μετά την 23η Ιουλίου 2018, τα συγκλονιστικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, αναζωπυρώνουν την αδικαίωτη οργή συγγενών θυμάτων της εκατόμβης στο Μάτι!!!

Δεν είναι απλά θλιβερό… Είναι προκλητικό μέσα  στην ανείπωτη τραγωδία, στην  τόση  θλίψη,  στον απέραντο σπαραγμό, οι απόντες –  υπεύθυνοι   να  πολιτικολογούν  με  αμετροέπεια,  οριοθετώντας  το  χωροταξικό  τους  ασυνείδητο,  αφήνοντας  έτσι  να  διαφανούν   τα  κενά  πίσω  από  την  πολιτική  τους  ρητορεία…

Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε και να τελειώνουμε με την πολιτική παραφιλολογία… Για τις Εθνικές Τραγωδίες δεν ευθύνονται τα καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν ευθύνες προσωπικές, πολιτικές και ποινικές. Για τους νεκρούς, για τους αγνοούμενους, για την ανείπωτη καταστροφή υπάρχει ευθύνη πολιτική!!!

Κυβέρνηση και Περιφέρεια, Τοπική Αυτοδιοίκηση και  μια σειρά ιθυνόντων, που αντί να πράττουν το καθήκον τους, έναντι των πολιτών και της πατρίδας, ασχολούνταν με το οργανώνουν φιέστες και φωτογραφίζονταν βραβευόμενοι, την ώρα που είχαν αφήσει τη χώρα στο έλεος του καιρού και της πύρινης λαίλαπας….

-Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ανέμελα ταξίδια στο εξωτερικό για να βραβευτεί… Το βράδυ της Δευτέρας, μετά τις 23:30, βρέθηκε  στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Εκεί, συγκάλεσε για την τραγωδία που εξελισσόταν «Συντονιστικό» (κατ’ ευφημισμό…) . Τραγέλαφος για όσα διαμείβονταν εντός και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.  Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε τον αμήχανο και ανίδεο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, τί ώρα θα ξεκινούσαν οι πτήσεις και ποιες χώρες θα μας στείλουν αεροπλάνα…  Μετά από λίγο, απέδωσε την καταστροφή σε ένα «ασύμμετρο φαινόμενο…».

-Ο Νίκος Κοτζιάς παρίστανε το λιοντάρι σε μια αυτοσχέδια σκιαμαχία με αφηγήματα περί πρακτόρων στο Μακεδονικό…

-Ο Νίκος Τόσκας ασχολείτο με το πώς θα προστατεύσει τους παράνομους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους παράνομους ΧΥΤΑ…

-Η Ρένα Δούρου συμμετείχε στις κομματικές φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ…

-Ο Πάνος Καμμένος  εμπορευόταν όπλα και συνολικά τα κονδύλια των δημοσίων δαπανών…

-Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Τερζούδης Σωτήριος, ήταν ο μεγάλος ΑΠΩΝ!!! Απλά, αποστρατεύθηκε…

-Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής τότε, λάμβανε μέρος στις φιέστες του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το Μάτι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον επιβράβευσε και τον έκανε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος! Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος και για απόπειρα παράνομης βίας και απευθείας παραπομπή σε δίκη! Επίσης,  είναι ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, για εξ αμελείας ανθρωποκτονία για το Μάτι! Δεν έχει εμφανιστεί σε καμία δίκη… Η κυβέρνηση της ΝΔ τον αποστράτευσε και ιδιωτεύει ως μαγαζάτορας στο σουβλατζίδικο του γιού του στο Ξυλόκαστρο!

-Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ο Ιωάννης Καπάκης, επίσης διώκεται ποινικά για την εξ αμελείας και κατά συρροή ανθρωποκτονία στο Μάτι!

-Και ακολουθούν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι…

Εδώ, λοιπόν – σε κάθε περίπτωση – δεν  έχουμε να κάνουμε με  τον «Στρατηγό άνεμο» ούτε και με «ασύμμετρη απειλή». Έχουμε να κάνουμε με το  «ασύμμετρο φαινόμενο»  μιας προφανούς ανικανότητας!!!

Κανείς τους δεν είχε συνολική εικόνα της τραγωδίας…

Κανείς τους δεν γνώριζε αν υπήρχαν νεκροί και πόσοι….

Κανείς τους δεν είχε ιδέα για τους εγκλωβισμένους στους δρόμους και στους  ορμίσκους  στο φλεγόμενο Μάτι….

Κανείς τους δεν γνώριζε για τους καμένους και τους πνιγμένους…

Κανείς τους δεν γνώριζε για τη βοήθεια που είχε ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση….

Κανείς τους δεν γνώριζε ότι ενημερώθηκε το Λιμενικό για τους δυστυχισμένους στη θάλασσα από το 112 της Δανίας!

Κανείς τους δεν γνώριζε για τις κραυγές πόνου και απελπισίας των ανθρώπων που καιγόντουσαν ζωντανοί…

Αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι και τον φρικτό και βασανιστικό θάνατο 105 ανθρώπων, ο  δικαστικός πραγματογνώμονας, Αντιπύραρχος  κ. Δημήτρης Λιότσιος, ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.  Εκείνος ήταν που με την έρευνά του και την επιμονή του για απόδοση Δικαιοσύνης, κατέθεσε στον ανακριτή κ. Αθανάσιο Μαρνέρη τα στοιχεία που είχε συλλέξει και κατήγγειλε τον Βασίλη Ματθαιόπουλο ό,τι επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνές του, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά…!

Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος ολοκλήρωσε την πολύμηνη έρευνα και κατέληξε σε δίωξη εις βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου  για παράβαση καθήκοντος!

Συνολικά, ο κος Λιότσιος, έδωσε  17  καταθέσεις στον ανακριτή. Η κατάθεσή του στο Δικαστήριο, διήρκεσε 20 ημέρες!

Γιατί, δεν έχει μετατραπεί σε κακούργημα η φονική πυρκαγιά στο Μάτι πέντε χρόνια μετά; Υπάρχει οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου; Τί είδους παιχνίδια παίζονται; Τί έγινε με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων) στα Κύθηρα το 2017; Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα και στη Μάνη χωρίς εναέρια μέσα…

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα και στη Μάνη, το ίδιο καλοκαίρι, η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια. Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων. Στα Κύθηρα ο Δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν και πως σταμάτησαν στις 18:30, ενώ στη Μάνη η αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε πως η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 19:00, όταν ήδη η φωτιά ήταν στους οικισμούς. Ο Ματθαιόπουλος ήταν τότε ο συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, ο Βασιλειάδης αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018. Τη θέση του πήρε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε – όπως είπαμε – αρχηγός της Πυροσβεστικής!!!

Υπάρχει Δικαιοσύνη σ’ αυτήν τη χώρα, ανεξάρτητη και όχι εγκάθετη του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού; Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει…!!!

Ποιος ή ποιοι ευθύνονται για την απόκρυψη της τραγωδίας; Υπάρχει πολιτική βούληση για απόδοση ευθυνών και τιμωρία;

Οι 105 νεκροί και οι επιζώντες εγκαυματίες, με τα σακατεμένα κορμιά τους και  τις πληγωμένες ψυχές τους, είναι η φωνή που ραπίζει τη σιωπή και τη λήθη της τραγωδίας!!!

Βασίλης Ματθαιόπουλος: Τέως αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος και νυν ασχολούμενος στο σουβλατζίδικο του γιού του στο Ξυλόκαστρο. Δεν έχει εμφανιστεί σε καμία δίκη!

iskra.gr