
Έχουν περάσει περίπου είκοσι μέρες από τότε που ο διοικητής της Fed Τζέι Πάουελ προβλημάτισε τις αγορές με τις εκτιμήσεις του για την πορεία του πληθωρισμού μέσα στο 2023 και το ανέβασμα του επιπέδου στο οποίο τα μέλη του συμβουλίου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας περιμένουν πως θα σταματήσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων αναφοράς.
Κυρίως όμως προβλημάτισε η προσπάθειά του να τονίσει στις αγορές πως η Fed δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στον πληθωρισμό πριν δει χειροπιαστές ενδείξεις υποχώρησής του και αν δεν δει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και άνοδο του ποσοστού ανεργίας.
Από την 14η Δεκεμβρίου και μετά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία, πράγμα που αποδίδεται από πολλούς παρατηρητές στις δηλώσεις του διοικητή Πάουελ. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής Ed Yardeni, η αγορά βρίσκεται σε μία κατάσταση που όταν έρχονται κακά νέα για την οικονομία υποχωρεί φοβούμενη τις συνέπειες μίας ύφεσης στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.
Όταν όμως τα νέα είναι καλά και δείχνουν πως η οικονομία αντέχει, η αγορά υποχωρεί και πάλι γιατί φοβάται πως αυτό θα κάνει τον διοικητή Πάουελ και το συμβούλιο της Fed να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων με επιθετικό τρόπο οδηγώντας την τελικά σε ύφεση.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στις 15 Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά τις αντίστοιχες του διοικητή Πάουελ. Τις τελευταίες μέρες όμως είναι σαφής μία αλλαγή στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες έχουν πλέον καλύψει τις απώλειες που σημείωσαν μετά τις «γερακίσιες» δηλώσεις της διοικητού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αντίθεση με τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές οι οποίες βρίσκονται περίπου 4% κάτω από την 14η Δεκεμβρίου.
Για αυτή τη διαφοροποίηση ίσως να υπάρχει μία λογική εξέλιξη που δεν έχει σχέση με το θέμα της αύξησης των επιτοκίων και την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών στην μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Ποια είναι αυτή; Μάλλον, η σταδιακή προσαρμογή των αγορών στη διάψευση των φόβων που για μεγάλο διάστημα εκφράζονταν σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η βεβαιότητα πολλών πως μέσα στον χειμώνα τα μισά γερμανικά εργοστάσια δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν λόγω έλλειψης ενέργειας και πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα υποχρεώνονταν να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα φορούσαν πέντε πουλόβερ ο καθένας για να αντέξουν στο κρύο αποδεικνύεται πως ήταν αρκετά πρόωρη. Η ευτυχής εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία που ήρθαν τις τελευταίες μέρες από την Ευρώπη σίγουρα έχουν κάνει αρκετούς επενδυτές να αναθεωρήσουν τις αρκετά απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους, οι οποίες είχαν οδηγήσει τις τιμές των μετοχών, ειδικά των γερμανικών, σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
με πληροφορίες από liberal.gr