Κάτω από απόλυτη μυστικότητα, έχουν μπει στο στόχαστρο εκατοντάδες πρόσωπα, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες
Οπόλεμος στο Ισραήλ έφτασε και στην Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, που ερευνά επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, γιά το ενδεχόμενο να συνδέονται με χρηματοδότηση της Χαμάς.

της Μαίρης Μπενέα για το ieidiseis.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ε.τ. Αντεισαγγελέας ΑΠ Χαράλαμπος Βουρλιώτης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αρχής, που είναι και η καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ενεπλάκη στον πόλεμο του Ισραήλ, καθώς τον υποχρεώνει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 4557/2018, η Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αποτελεί την εθνική μονάδα, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό και κάτω από απόλυτη μυστικότητα, έχουν μπει στο στόχαστρο Βουρλιώτη μιά λίστα με εκατοντάδες πρόσωπα, έλληνες και ξένοι, που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας και ελέγχονται, για το ενδεχόμενο να έχουν σχέσεις με χρηματοδότηση της Χαμάς, ή με χρηματοδότηση προσώπων, που φέρονται να συνδέονται με την επίθεση στο Ισραήλ.

Η Αρχή ξεπλύματος, κατά τις ίδιες πηγές, διερευνά όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης, μεταξύ των οποίων και μέσω κρυπτονομισμάτων, καθώς έχει προμηθευτεί μιά ειδική εφαρμογή, που εντοπίζει τις συγκεκριμένες συναλλαγές!

Η έρευνα Βουρλιώτη έχει διαβαθμιστεί ως top secret.

Κύκλοι από την Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος χαρακτήρισαν την υπόθεση «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ποια είναι η Χαμάς και ποια η Χεζμπολάχ;
Η Χαμάς είναι μία ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία «Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ». Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 μαχητές στους κόλπους της.

Έχει τη βάση της στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από το Ιράν, ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας.

Η Χαμάς απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (τον ιερό πόλεμο). Η πλατφόρμα της Χαμάς προβλέπει την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ.

Για την επίτευξη των στόχων της η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού») αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με ορμητήριο τον Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985.

Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

pentapostagma