Αυτό που λένε εδώ και μέρες κάτοικοι της περιοχής, είναι ότι κάποιος, την ώρα της μεγάλης πλημμύρας, έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να πνίξει το χωριό Παλαμάς.

Σύμφωνα με εικόνα που έχει καταγράψει drone στη γέφυρα του ποταμού Καλέντζη λίγο έξω από τον Παλαμά, φαίνεται πως στο ανάχωμα που κρατάει τα νερά του ποταμού υπάρχει ένα μεγάλο σκάμμα που το κόβει στη μέση και δίπλα ακόμα το χωματουργικό μηχάνημα!
Αυτός είναι ο λόγος που βυθίστηκε κάτω από τόνους νερού ο Παλαμάς καταγγέλλουν οι κάτοικοι του χωριού.

Τι λέει ο άνθρωπος που άνοιξε το σκάμμα
Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;
Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;
Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

Δημοσιογράφος: Άρα η περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.
Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Ο ιδιοκτήτης της τσάπας υποστηρίζει ότι πήρε εντολή από την Περιφέρεια, όμως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης,  Κώστας Νούσιος αρνείται τα πάντα…

Νούσιας: Δεν έδωσα εντολή να ανοιχτεί ανάχωμα

Κώστας Νούσιος: Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα.

Δημοσιογράφος: Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;

Κώστας Νούσιος: Δε γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά.

Δημοσιογράφος: Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;

Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω.

Ο ιδιοκτήτης της τσάπας αρνείται να πει ακόμη και το όνομα του Αντιπεριφερειάρχη και ο Κώστας Νούσιος αρνείται ότι έδωσε εντολή.

Όμως μια ανάρτηση στο facebook από την ημέρα πριν την καταστροφή έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους αφού τους εμφανίζει να βρίσκονται μαζί στο σημείο.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιμένει ότι δεν έδωσε εντολή, χωρίς να γνωρίζει ακόμα, μια εβδομάδα μετά τις καταστροφές ποιος άνοιξε το σκάμμα.

Δημοσιογράφος: Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό, και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό, έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.

Αντιπεριφερειάρχης: Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.

Αντιπεριφερειάρχης: Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.

Τελικά ποιος έδωσε την εντολή να σπάσει το ανάχωμα και γιατί;

Δημοσιογράφος: Δεν πήρατε κάποια πρωτοβουλία μόνος σας;

Τι λέτε τώρα κύριε μου; Σοβαρά μιλάμε; Τι πρωτοβουλία να πάρουμε μόνοι μας; Εμείς δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες. Είμαστε εκτελεστικά όργανα. Πώς να σας το πω; Αυτοί δίνουν τις εντολές και εμείς εκτελούμε.