το μεν για να δείξουν οι Βρετανοί ότι δεν προτίθενται να μας παραχωρήσουν τα γλυπτά, το δε για να προβληθεί η εικόνα του μαχητικού Μητσοτακη; Μαυτην την ευρωπαϊκή «ηγεσία» όλα μας πάνε στο μυαλό..
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διαπίστωση ότι η απρεπής στάση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν, έδωσε στην Ελλάδα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο δίκαιο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» αλλά επισήμανε πως  δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις  σε βάθος χρόνου. «Είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα», πρόσθεσε.

«Η επανένωση των Γλυπτών που είναι αίτημα από την σύσταση του κράτους έχει βρει την κατανόηση της διεθνούςς γνώμης και της βρετανικής γνώμης και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση», υπογράμμισε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο μεταξύ, οι συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται κανονικά και είναι εποικοδομητικές παρά τη διπλωματική αντιπαράθεση Ελλάδας-Βρετανίας μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ντάουνινγκ Στριτ, κατόπιν δήλωσης του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια ”σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Πιστεύουμε πως μια μακροχρόνια συνεργασίααυτού του είδους (δανεισμός Γλυπτών) θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η δήλωσή του αφορά στην επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας πολιτιστικής ανταλλαγής, με την «κόκκινη γραμμή» να έγκειται στο τι θα περιλαμβάνει η εν λόγω συμφωνία, καθότι, όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας «Η συμφωνία για τα Γλυπτά και η πραγματικότητα», εδώ, στο Liberal, το «αγκάθι» παραμένει το ιδιοκτησιακό. Η συμπερίληψη της λέξης «δανεισμός» δεν είναι αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, διότι έτσι θα είναι σαν να δέχεται ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Υπενθυμίζουμε ότι, το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του (5/1/2023) είχε κάνει σαφές ότι «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».