Ο Αποστολάκης πήγε με τη βάρκα του τον Κασσελάκη στη Μακρόνησο – Δεν ζητήθηκε άδεια από το ΚΑΣ
Μία guest εμφάνιση «έκπληξη» είχε το βίντεο του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη από τη Μακρόνησο, καθώς σε αυτό εμφανίστηκε ο ναύαρχος εν αποστρατεία, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Με φόντο τη Μακρόνησο, ο κ. Αποστολάκης προβάλλει ξαφνικά στο πλάνο, όταν ο αφηγητής Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στην ανάγκη της ενότητας του κόμματος την επαύριον των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας πως “γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του. Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί”.

Η σκηνοθετική επιλογή της εμφάνισης του ναύαρχου Αποστολάκη στο συγκεκριμένο σημείο της αφήγησης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της στρατιωτικής θητείας, την οποία πρότεινε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Αποστολάκης να κρατήσει προσφάτως αποστάσεις από τον κ. Κασσελάκη, δηλώνοντας πως «δεν έχει νόημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή με την κατάσταση που είμαστε η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας», μολονότι οι δυο τους συνδέονται με στενή φιλία.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο ναύαρχος μετέφερε με τη βάρκα του τον κ. Κασσελάκη στην Μακρόνησο για τις ανάγκες των συγκεκριμένων γυρισμάτων, γι’ αυτό και εικονίζεται στο βίντεο με κόκκινη αδιάβροχη νιτσεράδα που χρησιμοποιείται από ναυτικούς και ψαράδες, ενώ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου, οι δυο τους είχαν νοικιάσει σκάφος από την Αλεξανδρούπολη, μεταβαίνοντας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και ακριτικές νησιωτικές περιοχές, εξηγώντας τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι είναι γνωστό στους κύκλους του κόμματος ότι οι δύο πολιτικοί μοιράζονται αισθήματα αμοιβαίου σεβασμού, ο ναύαρχος Αποστολάκης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητά της “μια καλή υποψηφιότητα”, για να δηλώσει, ωστόσο, στη συνέχεια πως “η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και αυτή να αποτελέσει μια πολύ καλή πρόταση για την κεντροαριστερά”.

«Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο με καινοτόμες ιδέες και μεγάλη επιστημονική κατάρτιση. Κάθε υποψήφιος που προτάσσει ένα αξιόλογο και φρέσκο πρόγραμμα που απηχεί την κοινωνία και τις ανάγκες της μπορεί να αποτελέσει δυναμικό κεφάλαιο για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος» σύμφωνα με τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Χωρίς άδεια από το ΚΑΣ το βίντεο
Την Μακρόνησο, έναν τόπο στον οποίο έχουν γραφτεί δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης ως φυσικό σκηνικό για νέο του πολιτικό βίντεο, που δημοσίευσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που όμως δεν φρόντισε να κάνει, ως όφειλε, είναι να ζητήσει την απαραίτητη άδεια από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπως ορίζει ο νόμος.

Η Μακρόνησος έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος, από το 1989, με απόφαση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ενώ τον Ιούλιο του 2019 ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μετά από σχετική πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση για εμπορικούς ή κάθε είδους διαφημιστικούς σκοπούς, προφανώς και για πολιτικές καμπάνιες.

Σε κάθε περίπτωση οποιοσδήποτε επιθυμεί να κάνει χρήση του αρχαιολογικού χώρου οφείλει να καταθέσει αίτημα στο ΚΑΣ και εφόσον λάβει άδεια να πληρώσει τέλη το ύψος των οποίων καθορίζεται από τη νομοθεσία.

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με το υπουργείο Πολιτισμού έλαβε την απάντηση πως «ο κ. Κασσελάκης ούτε άδεια ζήτησε από το ΚΑΣ, ούτε πλήρωσε τέλη».

Είναι άγνωστο εάν ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν γνώστης της παραπάνω διαδικασίας ή όχι, παρόλα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο πως εάν έκανε αίτημα να τού παραχωρηθεί ο χώρος της Μακαρονήσου, δεν θα γινόταν αποδεκτό από το ΚΑΣ καθώς ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Αντιθέτως, η Μακρόνησος παραχωρήθηκε, το καλοκαίρι του 2003, για την πραγματοποίηση τριών ιστορικών συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και το 2013 οπότε φιλοξενήθηκε εκεί η παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης, Ποιος τη ζωή μου».

pentapostagma